Vés al contingut

Sistema semipresidencialista: diferència entre les revisions

m
Robot: Reemplazo automático de texto (- es s + se s, - exitós + reeixit , - exitosa + reeixida , -ïnt +int, -ïsme +isme, -ïsta +ista, - derrotar als + derrotar els , - derrotar al + derrotar el , - per tal de que + per tal que , - per tal d
Cap resum de modificació
m (Robot: Reemplazo automático de texto (- es s + se s, - exitós + reeixit , - exitosa + reeixida , -ïnt +int, -ïsme +isme, -ïsta +ista, - derrotar als + derrotar els , - derrotar al + derrotar el , - per tal de que + per tal que , - per tal d)
Els poders el president i el primer ministre es divideixen de manera distinta a cada país que utilitza aquesta forma d'organització política. Per exemple, a [[França]], el president n'és responsable dels afers estrangers mentre que el primer ministre n'és responsable dels afers nacionals. En aquest cas, però, la divisió de poders entre el primer ministre i el president no s'esmenta a la constitució, sinó que ha evolucionat com a convenció política. Per contra, a [[Finlàndia]], el sistema polític del qual emula el sistema francès, la divisió de poders és clarament expressada a la constitució: "les polítiques estrangeres són encapçalades pel president en cooperació amb el gabinet".
 
Els sistemes semipresidencialistes poden tenir períodes de cohabitació, en què el primer ministre i president són electes de manera separada i de partits rivals. Això permet la creació d'un sistema efectiu de verificació i balanç, comú al [[sistema presidencialista]]. No obstant això, també pot crear una forta tensió política entre els dos partits en el poder.
 
Algunes nacions amb sistemes semipresidencialistes són: [[Egipte]], [[Finlàndia]], [[Pakistan]], [[Portugal]], [[Romania]], [[Rússia]] i [[Taiwan]] entre altres. [[Àustria]] i [[Irlanda]], segons les seves constitucions, atorguen fins i tot més poders als presidents. No obstant això, els presidents, per tradició, no els utilitzen, i funcionen ''de facto'' com a [[sistema parlamentari|sistemes parlamentaris]].
 
== Vegeu també ==
851.856

modificacions