Moviment propi: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Categoria:Fenòmens astronòmics
Línia 32: Línia 32:
[[sl:Lastno gibanje]]
[[sl:Lastno gibanje]]
[[sv:Egenrörelse]]
[[sv:Egenrörelse]]
[[th:การเคลื่อนที่เฉพาะ]]
[[zh:自行運動]]
[[zh:自行運動]]

Revisió del 01:46, 7 nov 2008

En astronomia, s'anomena moviment propi al moviment aparent de les estrelles sobre l'esfera celest. Va ser descobert en el 1718 per Edmund Halley quan es va fixar que les posicions de Sírius, Arcturus i Aldebaran s'apartaven més de mig-grau de la que mesurà Hiparc aproximadament 1850 anys abans.

A primera vista, les estrelles semblen ocupar una posició fixa sobre l'esfera celest. Això significa que formarien sempre els mateixos asterismes i que, per exemple, l'Óssa major tindria exactament la mateixa aparença d'aquí a un segle. Això no és exacte: observacions precises i extenses en el temps mostren que les constel·lacions canvien lentament de forma i que les estrelles es desplacen unes respecte a les altres. És per això que aquest moviment és qualificat de propi ja que representa realment el moviment de cadascuna de les estrelles i s'oposa al moviment impropi que afecta a les coordenades de totes les estrelles en la mateixa mesura, i és causat pels moviments de precessió dels equinoccis i de nutació de l'eix de rotació de la Terra, així com per la aberració de la llum. Només el moviment propi correspon a un moviment real de les estrelles.

L'estrella de Barnard posseeix el moviment propi més elevat de totes les estrelles: 10,3 secons d'arc anualment; és a dir, que recorre cel un angle igual al diàmetre aparent de la Lluna (1/2°) en 180 anys. Un moviment propi elevat és generalment una forta indicació de la proximitat de l'estrella en qüestió; per exemple l'estrella de Barnard és la segona estrella més a prop de nosaltres si es considera el sistema Alfa Centauri com un conjunt.

Els moviments propis de milions d'estrelles han estat consignats en el catàleg Tycho.

L'any 2005 es va mesurar per primer cop el moviment propi d'una galàxia exterior a la Via Làctia, la galàxia del Triangle.

Media:Exemple.ogg