Alessandro Marcello: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m estandarditzant codi
m Plantilles de referències
Línia 1: Línia 1:
{{Infotaula persona}}
{{FR|data=desembre de 2021}}{{Infotaula persona}}
'''Alessandro Ignazio Marcello''' ([[Venècia]], [[1 de febrer]] de [[1673]] – [[Venècia]], [[19 de juny]] de [[1747]]) compositor, poeta, filòsof i matemàtic venecià. Potser va ser la composició musical l'activitat en la qual destacà més.
'''Alessandro Ignazio Marcello''' ([[Venècia]], [[1 de febrer]] de [[1673]] – [[Venècia]], [[19 de juny]] de [[1747]]) compositor, poeta, filòsof i matemàtic venecià. Potser va ser la composició musical l'activitat en la qual destacà més.



Revisió del 03:51, 6 des 2021

Infotaula de personaAlessandro Marcello

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 agost 1673 Modifica el valor a Wikidata
Venècia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort19 juny 1747 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Venècia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaVilla Giusti Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Pàdua - matemàtiques, filosofia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, poeta, jurista, matemàtic, filòsof Modifica el valor a Wikidata
Membre de
MovimentMúsica barroca Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaEterio Stinfalico Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
GermansBenedetto Marcello Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0545226 Musicbrainz: ff5e5b31-62b5-44cd-a641-4750c7805c54 Songkick: 25471 Discogs: 487835 IMSLP: Category:Marcello,_Alessandro Modifica el valor a Wikidata

Alessandro Ignazio Marcello (Venècia, 1 de febrer de 1673Venècia, 19 de juny de 1747) compositor, poeta, filòsof i matemàtic venecià. Potser va ser la composició musical l'activitat en la qual destacà més.

Coetani d'Antonio Vivaldi, Marcello donava concerts en la seva vila nadiua de Venècia. Compongué i publicà diversos grups de concerts, incloent concerts sota el títol de La cetra (la lira), així com cantates, àries, canzonettas i sonates per a violí. Sovint va emprar el pseudònim d'Eterio Stinfalico, el seu nom com a membre de la famosa Academia Arcadiana (Pontificia Accademia degli Arcadi).

Malgrat que les seves obres s'interpreten amb escassa freqüència avui dia, Marcello és considerat com un compositor molt competent. D'acord amb el diccionari Grove: «Els seus concerts de La cetra són inusuals per les seves parts d'instruments de vent solista, junt amb un concís ús del contrapunt a l'estil vivaldià, elevant la seva categoria a la més reconeguda dintre del concert clàssic venecià barroc».

El Concert en re menor que Marcello escriví per a oboè, corda i baix continu, és potser la seva obra més coneguda, i fou dada a conèixer mercès a Johann Sebastian Bach, el qual la transcriví per a clavecí (BWV 974).

El seu germà Benedetto Marcello també fou un molt bon compositor.

Bibliografia

  • The Grove Concise Dictionary of Music. Oxford University Press, 1994.