Cavall de vapor: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: fa:اسب بخار
Línia 20: Línia 20:
[[Categoria:Unitats de mesura]]
[[Categoria:Unitats de mesura]]


[[be-x-old:Конская сіла]]
[[bg:Конска сила]]
[[bg:Конска сила]]
[[cs:Koňská síla]]
[[cs:Koňská síla]]

Revisió del 11:25, 13 nov 2008

El cavall de vapor, CV, és una unitat de potència. Es defineix com la potència necessària per elevar verticalment un pes de 75 kiloponds a 1 metre de la cota zero en 1 segon. Aquesta unitat s'anomena així perquè se suposava que era la potència que desenvolupava un cavall. Tot i això, un esportista d'èlit pot arribar a desenvolupar potències d'1 CV en períodes molt curts.

A països anglosaxons, s'acostuma a utilitzar el Horse Power o Cavall de potència, el qual freqüentment s'anomena "Cavall de força" introduint un error de concepte. La seva magnitud és similar al CV, però no exactament equivalent. El Horse Power, HP, es defineix com la potència necessària per elevar verticalment a la velocitat d'1 peu/minut una massa de 33.000 lliures.

La relació entre les dues unitats i les respectives relacions amb el Watt (W), unitat de potència del Sistema Internacional d'Unitats, són les se güents:

  • 1 CV = 735,49875 W. A França s'adopta 735,5 W
  • 1 HP = 745,6987158227022 W
  • 1 HP = 1,0138 CV
  • 1 CV = 0,9863 HP

Encara que el cavall de vapor no és una unitat del Sistema Internacional, encara s'utilitza més que el Watt, especialment en vehicles terrestres i motors elèctrics; de tota manera, en aquells països on és legalment obligatori l'ús del SI, en los catàlegs de vehicles apareix sempre la potència també en kW.

Vegeu també

Enllaços externs