Vés al contingut

Quint Cecili Metel Crètic (cònsol 69 aC): diferència entre les revisions

m
Robot: Reemplazo automático de texto (-Veure també +Vegeu també, -= Veure també +=Vegeu també, - es s + se s, - exitós + reeixit , - exitosa + reeixida , -ïnt +int, -ïsme +isme, -ïsta +ista, - derrotar als + derrotar els , - derrotar al
m (Fusió amb Crètic emprant els Viquiestris)
m (Robot: Reemplazo automático de texto (-Veure també +Vegeu també, -= Veure també +=Vegeu també, - es s + se s, - exitós + reeixit , - exitosa + reeixida , -ïnt +int, -ïsme +isme, -ïsta +ista, - derrotar als + derrotar els , - derrotar al)
'''Quint Cecili Metel Crètic''' (''Quintus Caecilius Metellus Creticus'') fou un [[magistrat romà]]. La seva ascendència és dubtosa.
 
Fou [[cònsol romà|cònsol]] el [[69 aC]] amb [[Quint Hortensi (orador)|Quint Hortensi]] i se li va encarregar la guerra a [[Creta]] que Hortensi havia refusat. El [[68 aC]] va deixar Itàlia amb tres legions i va romandre dos anys en la guerra per elpel sotmetiment de l'illa. Va tornar a Roma el [[66 aC]]. Va conquerir ''[[Cydonia]]'', ''[[Cnossos]]'' i altres ciutats però els cretencs no es van voler rendir a ell i van enviar una submissió a Gneu Pompeu del que esperaven un millor tracte. Com que Pompeu havia rebut (''[[lex Gabinia]]'') el comandament suprem al [[Mediterrani]] per la lluita contra els pirates, tenia justificat interferir en els afers de Creta.
 
Pompeu va enviar als seus [[Llegat (magistratura)|llegat]]s (encapçalats per [[Luci Octavi (militar)|Luci Octavi]] i després per [[Corneli Sisenna]]) a rebre la submissió. Metel va ignorar a Pompeu i va seguir conquerint ciutats mentre els cretencs augmentaven la resistència encoratjats pels llegats de Pompeu. Metel va conquerir [[Eleuthera]] i [[Luppa]] i en aquesta darrera Octavi fou fet presoner i alliberat, amb repulsió, per Metel (Sisenna mentre havia mort). Octavi va usar les tropes dels dos llegats en combatre a Metel al costat dels cretencs, però les tropes es van retirar de l'illa per alguna raó que no s'ha arribat a conèixer i Octavi es va refugiar amb Aristó a ''[[Hieraptyna]]'', d'on va fugir en arribar Metel, abandonat als cretencs a la seva sort. Finalment [[Lastenes de Creta]] i [[Panares]] van fer submissió a Metel i la guerra es va acabar.
851.856

modificacions