Vés al contingut

Dòric: diferència entre les revisions

319 octets eliminats ,  fa 5 mesos
Etiquetes: editor visual repetició de caràcters
Etiquetes: Reversió manual editor visual
 
* No utilitza [[base (arquitectura) |base]], el [[fust]] (també anomenat [[canya]]) de la [[columna]] descansa directament sobre l'[[estilòbata]], que és el graó superior de l'[[estereòbata]], una plataforma amb graons. L'estereòbata de tres graons es coneix com a ''[[crepidoma]]''.
* El [[fust]] és de secció circular, curt i poc esvelt. Està estriat per vint estries juxtaposades formant arestes vives. El seu diàmetre no és constant, sinó que va disminuint amb l'alçada més acusadament com més amunt, ''[[èntasi]]'', que produeix la sensació d'un lleuger bombament a la part central.
* Les dimensions de les [[columna|columnes]] es refereixen al '''mòdul''', que és la mesura del semidiàmetre de la part inferior de la columna, presa com a unitat per regular les proporcions de les altres parts de l'[[Ordre arquitectònic|ordre]]. El mffdfdehdheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeòdulmòdul dòric era de dotze parts, com el [[Ordre toscà|toscà]].
* El [[capitell]] està integrat per tres peces:
** L'[[àbac (arquitectura)|àbac]] és una peça prismàtica semblant a un tauler de planta quadrada, que suporta directament l'estructura horitzontal de l'edifici.
Usuari anònim