Mississipi: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m neteja i estandardització de codi
→‎Vegeu també: - {{Esborrany dels Estats Units}}
Etiqueta: editor de codi 2017
Línia 46: Línia 46:


{{Subdivisions dels Estats Units}}
{{Subdivisions dels Estats Units}}

{{Autoritat}}
{{Autoritat}}

{{Esborrany dels Estats Units}}


[[Categoria:Mississipí| ]]
[[Categoria:Mississipí| ]]

Revisió del 00:09, 10 feb 2022

Per a altres significats, vegeu «Mississipí (riu)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaMississipi
State of Mississippi (en) Modifica el valor a Wikidata

HimneGo, Mississippi (en) Tradueix (17 maig 1962) Modifica el valor a Wikidata

Lema«Virtute et armis» (1894–) Modifica el valor a Wikidata
Símbol oficialSinsont del nord (ocell) Modifica el valor a Wikidata
SobrenomThe Magnolia State Modifica el valor a Wikidata
EpònimMississipi Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 33° N, 90° O / 33°N,90°O / 33; -90
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
CapitalJackson Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població2.961.279 (2020) Modifica el valor a Wikidata (23,61 hab./km²)
Llars1.116.649 (2020) Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialanglès Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície125.443 km² Modifica el valor a Wikidata
Aigua3,11 % Modifica el valor a Wikidata
Banyat pergolf de Mèxic, Mississipi, riu Pearl i llac Pickwick Modifica el valor a Wikidata
Altitud91 m Modifica el valor a Wikidata
Punt més altWoodall Mountain (246 m) Modifica el valor a Wikidata
Punt més baixgolf de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Creació10 desembre 1817 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Òrgan executiuGovern de Mississipí Modifica el valor a Wikidata
• Governador Modifica el valor a WikidataTate Reeves (2020–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuParlament de Mississipí , Modifica el valor a Wikidata
Màxima autoritat judicialTribunal Suprem de Mississipí Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
ISO 3166-2US-MS Modifica el valor a Wikidata
Codi GNIS1779790 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webms.gov Modifica el valor a Wikidata

Mississipí (en anglès Mississippi /ˌmɪsɪˈsɪpi/) o, erròniament, Mississipi,[1][2] és un estat del sud dels Estats Units d'Amèrica. L'estat pren el nom del riu Mississipí, el qual forma la frontera oest d'aquest estat. L'origen del nom Mississipí probablement es troba en un terme nadiu americà que vol dir 'pare de totes les aigües'.

Població

Segons el cens dels Estats Units del 2000, a l'estat hi havia censats 19.987 amerindis nord-americans (0,6%). Per tribus, les principals són els choctaw (7.609), cherokees (3.129), creek (334), blackfoot (287), houma (284) i chickasaw (211).

Hidrografia

Riu Yazoo

La conca del riu Yazoo, la conca més gran del Mississipí, drena una àrea d'unes 13.355 milles quadrades. La conca cobreix la totalitat o part de 30 comtats i té unes 200 milles de llargada i fins a 100 milles d'amplada a la seva meitat nord. Els rius principals inclouen els rius Yazoo, Tallahatchie, Yalobusha, Coldwater, Bogue Phalia, Yocona i Sunflower. També es troben quatre grans embassaments de control d'inundacions a la conca: Arkabutla, Enid, Sardes i Grenada. La sortida de la conca és el riu Mississipí a la confluència del riu Yazoo al nord de Vicksburg.

Riu Big Black

La conca del riu Big Black, situada al centre-oest de Mississipí, té aproximadament 155 milles de llarg i una mitjana de 22 milles d'amplada. L'àrea de drenatge de la conca cobreix 3.400 milles quadrades. És l'única via fluvial important de la conca que comença al comtat de Webster prop de la ciutat d'Eupora i flueix cap al sud-oest durant aproximadament 300 milles fins a la seva desembocadura al riu Mississipí, a vint-i-cinc milles al sud de Vicksburg.

Rius costaners

La conca costanera, situada al costat de la línia de costa del sud de Mississipí, drena una àrea d'unes 1.545 milles quadrades i desemboca al golf de Mèxic. Les principals masses d'aigua de la conca inclouen els rius Wolf, Jourdan, Little i Big Biloxi i Tchoutacabouffa, així com les badies de Biloxi i St. Louis. La conca també inclou el sud-oest de Mississippi i les illes de barrera de Cat, Ship, Deer, Horn, Round i Petis Bois.

Pearl River Inferior

La conca inferior del Pearl River es troba al centre-est i al sud-oest de Mississipí i a la part sud-est de Louisiana, i drena una àrea de 760 milles quadrades. El riu s'estén des de la seva capçalera al comtat de Neshoba a través de l'àrea metropolitana de Jackson i desemboca al Mississippi Sound. Les principals masses d'aigua inclouen els rius Pearl, Yockanookany, Strong i Bogue Chitto. La conca també inclou el recurs d'aigua potable més gran de l'estat, l'embassament de Ross Barnett.

Rius del nord

La conca dels rius del nord drena una àrea del sud de Tennessee i aproximadament 1.075 milles quadrades del centre-nord de Mississipí, i desemboca al riu Mississipí a la frontera occidental de Tennessee. Els principals rierols del Mississipí inclouen els rius Tuscumbia, Wolf, Hatchie i Muddy Rivers. A Mississipí, aquests rierols es classifiquen per a l'ús de peixos i fauna; tanmateix, a Tennessee aquests rierols compleixen funcions recreatives i de subministrament públic d'aigua.

Riu Pascagoula

La conca del riu Pascagoula és la segona conca més gran del Mississipí que drena una àrea d'unes 9.600 milles quadrades abans de desembocar al golf de Mèxic. Els rierols principals inclouen els rius Pascagoula, Leaf i Chickasawhay, així com les rieres Black Creek i Red Creek.

Riu Pearl

La conca del riu Pearl es troba al centre-est i al sud-oest de Mississipí i a la part sud-est de Louisiana, i drena una àrea d'unes 8.000 milles quadrades. El riu s'estén des de la seva capçalera al comtat de Neshoba a través de l'àrea metropolitana de Jackson i desemboca al Mississippi Sound. Les principals masses d'aigua inclouen els rius Pearl, Yockanookany, Strong i Bogue Chitto. La conca també el recurs d'aigua potable més gran de l'estat, l'embassament de Ross Barnett.

Rius del sud

La conca South Independent Streams es troba al sud-oest de Mississipí i desguassa al riu Mississipí. La conca inclou les ciutats del riu Mississipí de Vicksburg i Natchez. Els principals rierols de l'àrea de drenatge de 4.418 milles quadrades inclouen Homochitto, Tangipahoa i East and West Forks dels rius Amite, així com Bayou Pierre.

Riu Tennessee

Una petita part de la conca del riu Tennessee es troba a la vora nord-est de l'estat de Mississipí al comtat de Tishomingo. Les principals masses d'aigua de la conca inclouen el riu Tennessee, el llac Pickwick i els rierols Bear and Yellow.

Riu Tombigbee

La conca del riu Tombigbee drena aproximadament 6.100 milles quadrades del nord-est de Mississipí i part de l'oest d'Alabama. A Mississipí, la conca cobreix la totalitat o part de 19 comtats, i té unes 190 milles de llargada i 48 milles d'amplada. Els principals rierols inclouen els rius Tombigbee, Buttahatchie i Luxapallila, així com les rieres Yellow i Hollis. La característica hidrològica més important de la conca és la via fluvial Tennessee-Tombigbee, que s'estén 137 milles des del comtat de Tishomingo a través del comtat de Lowndes fins a Alabama mitjançant una sèrie de preses, canals artificials i pats del canal original del riu.[3]

Referències

  1. «Mississipi». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Mississipí a esadir.cat
  3. «Basin Listing» (en anglès). MDEQ, Mississippi Department of Environmental Quality, 2022. [Consulta: 28 gener 2022].

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mississipi