Natzarens (sobrenom): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplazo automático de texto (-Veure també +Vegeu també, -= Veure també +=Vegeu també, - es s + se s, - exitós + reeixit , - exitosa + reeixida , -ïnt +int, -ïsme +isme, -ïsta +ista, - derrotar als + derrotar els , - derrotar al
m Robot afegeix: sv:Netzarim
Línia 33: Línia 33:
[[pl:Nazarejczycy]]
[[pl:Nazarejczycy]]
[[pt:Nazarenos]]
[[pt:Nazarenos]]
[[sv:Netzarim]]

Revisió del 05:18, 25 nov 2008

El sermó de la muntanya per Carl Heinrich Bloch, 1890

Els Natzarens (hebreu נצרים Netzarim ou נוצרים Notzrim) foren una secta de fidels a Jesús de Natzaret, que creien en el seu messianisme però refusant, igual que els Ebionites, de trencar amb el judaisme com va fer l'Església cristiana primitiva. Aquest grup represente la doctrina original de Jesús (Yeshoua) el Messies. Els natzarens professaven que hi havia una resurrecció dels morts i proclamaven a un sol Déu.

Sant Jeroni els confon amb els Ebonites i Ignasi d'Antioquia els condemne en les seves cartes apostòliques.

Evangelis

A Jesús se li aplicà l'apel·latiu de natzarè que més tard va passar als seus apòstols. Persones de tota mena en llocs mol diversos anomenaren natzarè a Jesús.[1] Jesús acceptà i va fer servir aquest nom.[2] En la inscripció que Ponç Pilat posà sobre la creu, va escriure en hebreu, llatí, i grec Jesús el Natzarè el rei dels jueus.

Fet important a destacar que en el llibre dels Fets dels Apòstols el gran sacerdot Ananíes acusà davant Fèlix al apòstol Pau de pertanya a la secta dels natzarens. [3]

Segons la tradició cristiana, que s'anomenés a Jesús el Natzarè era normal ja que des de la infància fou criat a la ciutat de Natzaret situada a uns 100 km al nord de Jerusalem.

Autors moderns [4] posen en dubte l'existència d'aquesta ciutat en temps de Jesús en el primer segle. Segons aquestes tesis la ciutat no figura en cap text antic. Ni en el Antic Testament ni Flavi Josep ni el Talmud ni en els Manuscrits de la mar Morta apareix la vila de Natzaret[5]. En realitat la ciutat actual no aparegué fins el segle VIII. Això a portat a alguns autors a defensar la tesis de què Jesús formava part de la secta dels Natzarens.

Arqueologia

L'arqueologia a Síria corrobora la presencia d'aquesta comunitat. La toponímia amb el nom de nasara, es molt freqüent, testimonia la presencia de grups d'ideologies semblants, parlaríem mes aviat d'un moviment plural que de una secta pròpiament dita. Els jueu-natzarens alimentats durant mols segles per un esperit de revolta messiànica i apocalíptica.

Referències

  1. Marc 1:23,24 Lluc 23:13-19 Joan 18:1-7
  2. Joan 18:5-8
  3. Fets dels apòstols 24:1-9
  4. Robert Ambelain
  5. T. Cheyne, “Nazareth.” Encyclopedia Biblica. London: Adam and Charles Black, 1899, Col. 3360. R. Eisenman, James the Brother of Jesus. New York: Penguin Books, 1997, p. 952. F. Zindler, The Jesus the Jews Never Knew New Jersey: American Atheist Press, 2003, pp. 1-2.