Trenta Tirans: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: substitució automàtica de text (- es s + se s, - exitós + reeixit , - exitosa + reeixida , -ïnt +int, -ïsme +isme, -ïsta +ista, - derrotar als + derrotar els , - derrotar al + derrotar el , - per tal de que + per tal que , - per tal d
Línia 6: Línia 6:
[[Categoria:Antiga Grècia]]
[[Categoria:Antiga Grècia]]


[[bg:Тридесетте тирани]]
[[br:Tregont Mac'homer Aten]]
[[br:Tregont Mac'homer Aten]]
[[de:Herrschaft der Dreißig]]
[[de:Herrschaft der Dreißig]]

Revisió del 18:31, 11 des 2008

Per a altres significats, vegeu «Trenta Tirans (Imperi Romà)».

Els Trenta Tirans (al grec οἱ Τριάκοντα, hoi Triakonta) era un govern oligàrquic composat de trenta magistrats anomenats tirans, que succeí a la democracia ateniense al final de la Guerra del Peloponès, durant menys d'un any, al 404 adC.

Després de la rendició d'Atenes a la guerra del Pelopones, regresaren a la ciutat, d'accord a les condicions de pau, els exiliats antidemocrátics. Aquestos conspiradors, aglutinats a la figura de Críties, que s'anomenaven a ells mateixos camarades (ἑταῖροι hetairoi), promovíen públicament la necesitat d'un canvi drastic a la constitució, encara és dissimulaba com un regres a la constitució heredada dels pares (patrios politeia). És recolçaren al fet de què Lisandre estava reemplaçant els regimens democràtics dels estads vençuts per regimens oligarquics proespartans recolçats en guarnicions espartanes.