Gastronomia de la Costera: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 19: Línia 19:
La '''cuina de la Costera''' tracta sobre els menjars i begudes típiques de la gastronomia d’[[Costera|aquesta comarca]].
La '''cuina de la Costera''' tracta sobre els menjars i begudes típiques de la gastronomia d’[[Costera|aquesta comarca]].


La Costera és una comarca d’interior que es conforma d’una vall allargada que estén des de la plana de la [[Ribera Alta]] fins a l’altiplà d’[[Almansa]]. Conjuga elements de cuina costanera com la [[paella]] i l’[[arnadí]] de la Ribera amb la d’interior, com el [[putxero]] (ollada) o la ‘’[[gachamiga]]’’ [[Castella – la Manxa|manxega]]. Comparteix amb les altres comarques centrals una certa preponderància de dolços d’origen àrab, com ara l’[[almoixàvena]].
La Costera és una comarca d’interior que es conforma d’una vall allargada que estén des de la plana de la [[Ribera Alta]] fins a l’altiplà d’[[Almansa]]. Conjuga elements de cuina costanera com la [[paella]] i l’[[arnadí]] de la Ribera amb la d’interior, com l'[[arròs al forn]], el [[putxero]] (ollada) o la ''[[gachamiga]]'' [[Castella – la Manxa|manxega]]. Comparteix amb les altres comarques centrals una certa preponderància de dolços d’origen àrab, com ara l’[[almoixàvena]].


A continuació es detalla els elements més destacables de la gastronomia d’aquesta comarca:
A continuació es detalla els elements més destacables de la gastronomia d’aquesta comarca:
Línia 49: Línia 49:


==Fires gastronòmiques==
==Fires gastronòmiques==
La Fira d’Agost de Xàtiva, del 15 al 20 d’agost, destaca una àmplia oferta gastronòmica.
La Fira d’Agost de Xàtiva, del 15 al 20 d’agost, destaca una àmplia oferta gastronòmica. A l'abril, Xàtiva celebra el [[Concurs Nacional d'Arròs al Forn]], en el qual hi han dues categories: popular i professional.


==Vegeu també==
==Vegeu també==

Revisió del 20:52, 19 des 2008

Infotaula cuinaCuina de la Costera
RegióCostera
Tipus de cuinamediterrània i mediterrània de muntanya

La cuina de la Costera tracta sobre els menjars i begudes típiques de la gastronomia d’aquesta comarca.

La Costera és una comarca d’interior que es conforma d’una vall allargada que estén des de la plana de la Ribera Alta fins a l’altiplà d’Almansa. Conjuga elements de cuina costanera com la paella i l’arnadí de la Ribera amb la d’interior, com l'arròs al forn, el putxero (ollada) o la gachamiga manxega. Comparteix amb les altres comarques centrals una certa preponderància de dolços d’origen àrab, com ara l’almoixàvena.

A continuació es detalla els elements més destacables de la gastronomia d’aquesta comarca:

Dolços

L’arnadí, típic igualment a la Ribera, és un dolç a base de polpa de carabassa o moniato amb ametlla mòlta i sucre que es prepara al forn. Les taronges de Xàtiva són fetes a base de formatge sense sal, ou, farina i llevat. Un altre dolç, l’almoixàvena, es prepara en canvi a base de farina escaldada, mantega, ous, sucre, oli d’oliva i canyella. De pastissos es pot parlar del bescuit anomenat “El Marquès”, el pastís de Nevasa amb ous, sucre i cafè, els pastissets farcits de moniato i els ‘’sequillos’’. El Torró de gat és un tipus de torró típic de Xàtiva que es menja junt amb pa de catalinetes durant la festivitat local de les Catalinetes. Xàtiva i Llanera són els llocs més destacats per a la rebosteria.

La coca

La recepta més típica per a la coca a la Costera és la de la coca de llauna.

Putxero

El putxero (ollada) de la Costera es prepara amb carn de gallina, xai, vedella i diverses verdures. També es prepara l’ollada al forn.

Altres plats típics

Begudes típiques

  • Burret. És una beguda alcohòlica popular a tota la comarca i més enllà, feta a base de coca-cola i cafè-licor.

Ingredients bàsics

Fires gastronòmiques

La Fira d’Agost de Xàtiva, del 15 al 20 d’agost, destaca una àmplia oferta gastronòmica. A l'abril, Xàtiva celebra el Concurs Nacional d'Arròs al Forn, en el qual hi han dues categories: popular i professional.

Vegeu també

Enllaços externs