Servidor de so: diferència entre les revisions

Salta a la navegació Salta a la cerca
116 bytes afegits ,  fa 13 anys
ESD (Enlightened Sound Daemon o EsounD) era el servidor de per a escriptoris [[Enlightenment]], després [[GNOME]] va adoptar aquest per fer-ho el seu servidor de so estàndard també. Suporta full duplex, i és transparent en xarxa. Proporciona les capacitats de mescla i [[multiplexació]] fonamentals per a la reproducció i gravació de fluxos d'àudio [[PCM]]. Els fluxos s'escriuen i es llegeixen com a [[socket|sockets]] de Unix. És transparent en xarxa, capaç de treballar sobre xarxes i enviar un flux a un servidor ESD localitzat en un altre sistema d'una xarxa.
=====[[aRts]]=====
aRts (analog Real time synthesizer) és una simulació per programari d'un sintetitzador analògic a temps real. Un dels seus components és artsd, el demoni que realitza mescles de diferents fonts d'àudio a temps real. Es composa de components bàsics més petits que es poden interconnectar amb cables, un model inspirat en els sintetitzadors analògics modulars dels anys 70. Es va utilitzar com a peça fonamental de [[KDE]], essent el seu servidor de so a les versions 2 i 3. Alguns comentaris suggereixen que les rutines de processat donen una millor qualitat de so que ESD, però fent servir una latència superior. Incorpora algunes funcions més avançades que ESD, pot insertar efectes funcionant com a un mòdul més. La implementació d'aquests es basa en objectes compartits que es carreguen dinàmicament al servidor quan es fa ús d'ells. Suporta [[full duplex]] i és transparent en xarxa. A partir de la versió 4 de KDE es fa servir la plataforma multimèdia [[Phonon]], la qual s'espera que substitueixi definitivament aRts.
=====[[PulseAudio]]=====
PulseAudio (anteriorment PolypAudio) està pensat com a substitut de ESD i va ser el servidor de so per omissió a Fedora Core 8 i Ubuntu 8.04. És multiplataforma, funcionant en sistemes compatibles [[POSIX]] així com en sistemes Windows. El seu funcionament es basa en redirigir tots els fluxos d'àudio a través d'ell, incloent aquells en els que el programa accedeix directament al dispositiu físic de so (com les antigues aplicacions OSS).
 
Proporciona adaptadors per a les aplicacions que fant servir altres servidors de so, com aRts o ESD. En una situació típica d'entorn GNU/Linux, es configura ALSA per fer servir un dispositiu virtual proporcionat per PulseAudio. Les aplicacions que farien servir ALSA directament, enviaran el so a PulseAudio, que farà servir ALSA per accedir al dispositiu fisic. També proporciona una API nativa pròpia per a que les aplicacions el puguin fer servir directament. En el cas del programari basat en OSS, es proporciona un dispositiu virtual que substitueix a /dev/dsp, el programari funcionarà com si controlés el dispositiu físic, però el dispositiu virtual redirigeix els fluxos a PulseAudio.
 
=====[[Phonon]]=====
=====[[JACK]]=====
=====[[RoarAudio]]=====
108

modificacions

Menú de navegació