Giacomo Matteotti: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: no:Giacomo Matteotti
m Robot substituint el text: (-[[Imatge +[[Fitxer)
Línia 1: Línia 1:
[[Imatge:Matteotti.jpg|thumb|Giacomo Matteotti]]
[[Fitxer:Matteotti.jpg|thumb|Giacomo Matteotti]]
'''Giacomo Matteotti''' ([[Fratta Polesine]], [[Província de Rovigo]], [[Vèneto]],[[22 de maig]] de [[1885]] - †[[11 de juny]] de [[1924]]) fou un [[polític]] [[socialisme|socialista]] [[Itàlia|italià]].
'''Giacomo Matteotti''' ([[Fratta Polesine]], [[Província de Rovigo]], [[Vèneto]],[[22 de maig]] de [[1885]] - †[[11 de juny]] de [[1924]]) fou un [[polític]] [[socialisme|socialista]] [[Itàlia|italià]].



Revisió del 14:20, 23 des 2008

Giacomo Matteotti

Giacomo Matteotti (Fratta Polesine, Província de Rovigo, Vèneto,22 de maig de 1885 - †11 de juny de 1924) fou un polític socialista italià.

Nascut en una família acomodada, Matteotti es va llicenciar en dret a la Universitat de Bolonya, on va entrar en contacte amb el moviment socialista, del que es va convertir aviat en una figura destacada. Durant la Primera Guerra Mundial va sostenir la necessitat de mantenir la neutralitat d'Itàlia, cosa que li va costar el seu empresonament a Sicília. Va rebre el malnom de "La Tempesta" per la seva impetuosidad militant, però no va descurar el seu costat més humà, ja que donava gran part del seu salari com a diputat a un orfenat.

Matteotti fou el cap del Partit Socialista Unitari, després Partit Socialista Italià en la Càmera dels Diputats, on va prendre posició contra el feixisme i contra Benito Mussolini, i durant un cert temps fou el portaveu de la reduïda oposició parlamentària al Partit Nacional Feixista. El 30 de maig de 1924 Matteotti va prendre la paraula a la Càmera per a protestar per les eleccions que s'havien celebrat el 6 d'abril. Mentre de la bancada feixista sorgirien els crits i les riallades, Matteotti llançava un històric discurs en el qual esmenava una a una totes les il·legalitats i els abusos comesos pels feixistes a fi d'arribar a la victòria a les eleccions.

En acabar el discurs, després de rebre les felicitacions dels seus companys, els va respondre: "Jo ja he fet el meu discurs. Ara us toca a vosaltres preparar el discurs fúnebre per al meu enterrament". Va ser raptat el 10 de juny a Roma, i el seu cos fou trobat en estat de descomposició el 16 d'agost en un bosc a 25 km. Si bé se sap que van ser sicaris feixistes qui el van raptar i matar, no es va arribar mai a provar que fos el mateix Mussolini qui va ordenar la seva mort, encara que es té constància que al terme del discurs de Matteotti, Mussolini va comentar en públic davant el cap de la policia secreta feixista que qui havia pronunciat tal discurs no hauria de "seguir en circulació". Abans de la seva mort Matteotti ja havia patit el tracte de les esquadres feixistes, sent segrestat i torturat. A pesar d'això mai va amagar el seu esperit anti-feixista.