Tractat de Saint-Germain-en-Laye: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 21: Línia 21:
[[Categoria:Història d'Àustria]]
[[Categoria:Història d'Àustria]]


[[az:Sen-Jermen müqaviləsi]]
[[az:Sen-Jermen sülh müqaviləsi (1919)]]
[[bg:Сен-Жерменски договор]]
[[bg:Сен-Жерменски договор]]
[[cs:Saint-Germainská smlouva]]
[[cs:Saint-Germainská smlouva]]

Revisió del 09:38, 30 des 2008

El Tractat de Saint-Germain-en-Laye, signat a aquesta població propera a París el 10 de setembre de 1919, fou el resultat de l'assemblea reunida per a tractar les condicions de pau després de la Primera Guerra Mundial entre les potències aliades vencedores i l'Imperi Austrohongarès. Atès que aquest ja havia estat desmembrat per la declaració d’independència d'Hongria el 16 de novembre de 1918, les qüestions a debatre es limitaren al cas d'Àustria, país que tanmateix fou exclòs de les negociacions i obligat a signar el tractat final.

Ela països signataris del tractat foren, a més d'Àustria, les potències aliades (el Regne Unit, França, Itàlia, els Estats Units i el Japó) i les denominades “potències associades” (Bèlgica, Cuba, Grècia, Nicaragua, Panamà, Polònia, Portugal, Romania, Tailàndia, Txecoslovàquia, Xina i el Regne dels Serbis, Croats i Eslovens -la futura Iugoslàvia-). El tractat fou redactat en francès -la llengua d’interpretació en cas de discrepàncies-, anglès, italià i rus, però no en alemany.

El tractat establia en nom oficial del país vençut, Àustria (Österreich), al qual se li prohibia expressament l'Anschluss (reagrupament amb Alemanya), la fabricació i el comerç d'armament i la constitució d'un exèrcit de lleva (se li autoritzava un exèrcit professional limitat a 30.000 homes). Alhora se l'obligava a pagar als aliats quantioses indemnitzacions i a restituir-los nombroses obres d'art del tresor imperial dels Habsburg, per bé que moltes d'elles fossin a Àustria des de feia segles i haguessin estat adquirides legítimament.

Quant als territoris, foren sostrets a Àustria els següents:

S'establí la celebració d'un referèndum a la ciutat de Klagenfurt per a decidir la seva permanència a Àustria i el seu pas a Eslovènia. El plebiscit, celebrat el 10 d’octubre de 1920, decidí de continuar austríaca.

Aquestes modificacions, més l'agregació de l'hongarès Burgenland decidida pel Tractat del Trianon, conformaren els territoris de l’actual República Federal d’Àustria.