Rōnin: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot substituint el text: (-[[Imatge +[[Fitxer)
m Robot insereix {{ORDENA:Ronin}}
Línia 12: Línia 12:
{{referències|1}}
{{referències|1}}



{{ORDENA:Ronin}}
[[Categoria:Arts marcials del Japó]]
[[Categoria:Arts marcials del Japó]]
[[Categoria:Samurais]]
[[Categoria:Samurais]]

Revisió del 19:40, 4 gen 2009

Un Ronin roba a la casa d'un comerciant a Japó per l'any 1860

Un rōnin (浪人?) (literalment "home onada" – un home errant com una onada en el mar) era un samurai sense amo durant el període feudal a Japó, entre 1185 i 1868. Un samurai podia no tenir amo degut a la ruïna o mort d'aquest[1].

La manera més senzilla que havia per què un samurai acabes sent un rōnin era a través del naixement. El fill o filla d'un rōnin també era un rōnin, sempre que no renuncies al seu estatus. De tant en tant de naixement somiaven en demostrar la seva vàlua per poder jurar lleialtat a un clan, convertint-se així en un autèntic samurai. Tot i que això passes de tant en tant, era bastant infreqüent, reservat als que tenien més talent, pocs dàimios estaven disposats a acceptar un rōnin per què entrés en el seu clan. El que es trobava normalment era que els enviessin en alguna missió per poder entrar al clan i després se'ls negava amb alguna mena de tecnicisme.

Un dels rōnins més famosos va ser Miyamoto Musashi, l'espadatxí afamat.

En l'actualitat

Actualment, un rōnin és un estudiant que ha suspès l'examen d'accés a la universitat. Aquest significat és actualment metafòric: de la mateixa manera que un ronin a la història no tenia amo a qui servir, un estudiant ronin és el que no té escola on estudiar. Existeix de la mateixa manera un sentiment de vergonya i deshonra en haver suspès l'examen.

Referències

  1. L'era del samurai: Ronin [1]