Braquiürs: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
trasllado el conyingut de cranc aquí
Cap resum de modificació
Línia 17: Línia 17:
| subdivision =
| subdivision =
}}
}}

{{commonscat|Brachyura}}
Els '''crancs''' o '''braquiürs''' (''Brachyura'') formen un infraordre de [[crustacis]] [[decàpodes]] [[pleociemats]], l'infraordre més nombrós; són dels crustacis més coneguts.
Els '''braquiürs''' (''Brachyura'') formen un infraordre de [[crustacis]] [[decàpodes]] [[pleociemats]], l'infraordre més nombrós; inclou la majoria del que hom coneix popularment com a '''crancs'''. Són dels crustacis més coneguts.


== Morfologia ==
== Morfologia ==
Línia 30: Línia 30:
== Desplaçament ==
== Desplaçament ==


Els crancs solen desplaçar-se molt àgilment i de manera molt característica, ja que ho poden fer en totes direccions però especialment de costat; aquesta rapidesa afavoreix el desenvolupament d'una existència gairebé amfíbia. Alguns crancs són capaços de nedar amb eficàcia, sobretot els de la família dels [[portúnids]] (per ex., ''Callinectes sapidus''), amb les potes posteriors aplanades que fan la funció d'unes aletes amb les que controlen la natació.
Els crancs solen desplaçar-se molt àgilment i de manera molt característica, ja que ho poden fer en totes direccions però especialment de costat; aquesta rapidesa afavoreix el desenvolupament d'una existència gairebé amfíbia. Alguns crancs són capaços de nedar amb eficàcia, sobretot els de la família dels [[portúnids]] (per ex., ''[[Callinectes sapidus]]''), amb les potes posteriors aplanades que fan la funció d'unes aletes amb les que controlen la natació.


== Hàbitat ==
== Hàbitat ==
Línia 97: Línia 97:
== Referències ==
== Referències ==
<references />
<references />
{{commonscat|Brachyura}}
{{wikispecies|Brachyura}}


<br clear=both>
<br clear=both>

Revisió del 17:50, 8 gen 2009

Aquest article tracta sobre el cranc, un crustaci. Vegeu-ne altres significats a «Cranc (desambiguació)».
Infotaula d'ésser viuBraquiürs
Brachyura Modifica el valor a Wikidata

Liocarcinus vernalis Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseMalacostraca
OrdreDecapoda
InfraordreBrachyura Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus

Els braquiürs (Brachyura) formen un infraordre de crustacis decàpodes pleociemats, l'infraordre més nombrós; inclou la majoria del que hom coneix popularment com a crancs. Són dels crustacis més coneguts.

Morfologia

El cefalotòrax dels braquiürs és generalment més ample que llarg i està deprimit, és a dir, aixafat dorsoventralment. Porta inserits ventralment, com tots els decàpodes, cinc parells de pereiopodis o potes locomotores. El primer d'aquests cinc parells d'apèndix està transformat, com en molts altres decàpodes, en unes pinces que sovint s'han desenvolupat molt i, sovint, de manera asimètrica. Les usen per a la captura de l'aliment, per a la defensa i per a la comunicació social. L'últim parell de pereiopodis també pot estar modificat i tenir la forma d'un parell d'aletes.

El tret més característic, al qual fa referència el seu nom científic, és una extrema reducció de les dimensions de l'abdomen, que és una mica més gran que un apèndix que porten enganxat a la cara ventral del cefalotòrax. S'interpreta aquest tret com una adaptació a una marxa eficaç, traslladant el centre de gravetat damunt les potes. Els apèndixs de l'abdomen també s'han reduït, manquen els uropodis i en els mascles només resten els pleopodis copuladors. Les femelles, que tenen l'abdomen més ample, fan servir els seus quatre parells de pleopodis per subjectar els ous.

La mida dels braquiürs és molt variada, amb espècies que arriben amb prou feines al centímetre i d'altres que passen del mig metre. Entre ells es troben els artròpodes de major massa corporal.

Desplaçament

Els crancs solen desplaçar-se molt àgilment i de manera molt característica, ja que ho poden fer en totes direccions però especialment de costat; aquesta rapidesa afavoreix el desenvolupament d'una existència gairebé amfíbia. Alguns crancs són capaços de nedar amb eficàcia, sobretot els de la família dels portúnids (per ex., Callinectes sapidus), amb les potes posteriors aplanades que fan la funció d'unes aletes amb les que controlen la natació.

Hàbitat

Els crancs són bentònics, encara que també hi ha espècies que viuen, per exemple, entre els sargassos. Es troben a totes les profunditats, amb algunes estirps pròpies de fons abissals i altres en les aigües superficials, al costat de la costa. Són bastants els que passen una part del temps fora de l'aigua. Encara que la majoria dels braquiürs són marins, també existeixen formes d'aigua dolça i salabrosa, com en aiguamolls i estuaris.

Sistemàtica

Aquest gran infraordre conté 24 superfamílies i 74 famílies[1] que, d'acord amb la NCBI, s'agrupen en dues seccions[2]:

  1. Podotremata o Dromiacea, de Haan, 1833.
  2. Eubrachyura, de Saint Laurent, 1980.

1. Podotremata

Grapsus grapsus
Mictyris longicarpus

2. Eubrachyura

Les superfamílies més nombroses són Xanthoidea (11 famílies), Majoidea (8 famílies), Cancroidea (6 famílies) i Grapsoidea (6 famílies).

Gastronomia

Els crancs suposen una cinquena part dels crustacis marins capturats a tot el món, amb prop d'un milió i mig de tones consumides anualment. Destaquen en ordre decreixent, Portunus trituberculatus, Portunus pelagicus, algunes espècies del gènere Chionoecetes, el Callinectes sapidus, espècies del gènere Charybdis, Cancer pagurus, Cancer magister i Scylla serrata, amb unes captures anuals al voltant de les 20.000 tones.[3]

Fotos de crancs

Referències

  1. ITIS: Brachyura
  2. NCBI: Brachyura
  3. «Global Capture Production 1950-2004». Food and Agriculture Organization (FAO).
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Braquiürs
Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.