Sark: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot substituint el text: (-Imatge: +Fitxer:, -Image: +Fitxer:)
Línia 19: Línia 19:
''Veure també'' [[Llista de Seigneurs de Sark]]
''Veure també'' [[Llista de Seigneurs de Sark]]


==Enllaços externs==
==Lligams==
* [http://www.sark.info/index.cfm Sark Turisme]
* [http://www.sark.info/index.cfm Turisme de Sark]
* [http://www.sark.gov.gg/ Pàgina oficial del govern]
* [http://www.sark.gov.gg/ Pàgina oficial del govern]
* [http://www.tv3.cat/videos/945629 Reportatge del ''30 minuts'' de TV3 sobre les primeres eleccions democràtiques a Sark]

{{Anglonormandes}}
{{Anglonormandes}}
[[Categoria:Illes Anglonormandes]]
[[Categoria:Illes Anglonormandes]]

Revisió del 09:38, 10 gen 2009

Bandera de Sark

Plantilla:Coor title dm

Sark (en francès, Sercq, en Sercquiais Sèr) és una petita illa de les Illes Anglonormandes, i forma part de la batllia de Guernsey. És l'estat independent més petit de la Mancomunitat Britànica de Nacions i fou un dels últims bastions del feudalisme en el món occidental, fins que fou abolit l'any 2008.

Economia

Té una superfície de 5 km² i una població aproximada de 600 habitants, que augmenta fins a uns 1.000 durant l'estiu. L'ús de cotxes està prohibit a l'illa, i són substituïts per bicicletes, cotxes de cavalls i tractors. La principal font d'ingressos de la població és el turisme.

Mapa de la batllia de Guernsey. Sark és al sudest.

Geografia

L'illa està formada per les de Gran Sark (al nord) i la Petita Sark (al sud) que estan connectades per un estret i elevat istme amb un ample d'uns 3 m i una altitud de 92 m. En 1900 van ser posats passamans de protecció, fins a llavors els nens havien de creuar agenollats per a evitar que el vent els llencés cap al precipici.

Actualment hi ha una carretera de formigó construïda per presoners de guerra alemanys, sota la direcció del cos d'enginyers de Gran Bretanya. La petita illa de Brecqhou, situada a l'est, també forma part de Sark. És una illa privada i està tancada als visitants.

Vista de l'istme de La Coupé, que connecta ambdues parts de la illa

Política

Sark és considerat com l'últim estat feudal d'Europa. El Seignour de Sark és el cap del govern feudal de la illa. Moltes de les lleis, especialment les quals tenen relació amb l'herència i el paper del Seignour, han canviat poc des que van ser redactades en 1565 sota el govern de la reina Elisabet I d'Anglaterra.

La constitució de Sark fou democratitzada fa uns anys, després de la mort de Sybil Hathaway, dama de sark, i ara els Chief Pleas, que són membres escollits de la legislatura, tenen més poder.

En 2003, els Chief Pleas votaren per a canviar la prohibició del divorci, concedint el poder de permetre els divorcis a la cort reial de Guernsey. Fins a la data, hi ha hagut 22 Seignours de Sark i dos representants alemanys. El Seignour actual de Sark (2005) és John Michael Beaumont, que va heretar el càrrec de la seva mare (Sybil Hathaway).

Veure també Llista de Seigneurs de Sark

Enllaços externs

Illes Anglonormandes
Batllia de Jersey: JerseyMinquiers i EcréhousPierres de LecqLes Dirouilles
Batllia de Guernsey: Guernsey Alderney Sark HermBrecqhouBurhouOrtacCasquetsJethouLihou
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sark