Taensa: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: pt:Taensa
Línia 13: Línia 13:


[[Categoria:Grups muskogi]]
[[Categoria:Grups muskogi]]
[[Categoria:Louisiana]]

[[en:Taensa]]
[[en:Taensa]]
[[es:Taensa]]
[[es:Taensa]]

Revisió del 01:18, 11 gen 2009

Els taensa foren una tribu ameríndia potser de parla muskogi, que vivia al marge de la desembocadura del Mississippi, al sud de Louisiana. El 1560 eren uns 1.200 individus, però foren reduïts a 800 el 1608, i cap el 1805 només en quedaven 100.

Llurs costums eren similars als dels atakapa i chitimacha. Eren amics de llurs veïns natchez, es dedicaven a l'agricultura i vivien en cases grans on hi habitaven grups de famílies.

Poc se sap de llur organització social, però hom pensa que havia de ser tan complexa com la dels natchez o la dels chitimacha. Construïen temples en forma de cúpula i amb imatge de tres àguiles, amb parets i sostre de canyes envoltats d’estaques, guarnides amb cranis humans potser obtinguts en sacrificis humans, així com un foc perpetu. Quan moria un cabdill taensa era enterrat amb la seva esposa, queviures i tretze víctimes escollides, la qual cosa fa pensar en possibles contactes culturals amb diverses cultures asiàtiques.

Foren descoberts i visitats pels francesos el 1560 que s’establiren a Louisiana, però s’enfrontaren a ells en suport dels natchez, i foren delmats.

Referències

  • Johnson, M. and Hook, R. The Native Tribes of North America, Compendium Publishing, 1992. ISBN 1872004032