Funció injectiva: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot substituint el text: (-[[Imatge: +[[Fitxer:)
m Robot modifica: ko:단사함수
Línia 39: Línia 39:
[[it:Funzione iniettiva]]
[[it:Funzione iniettiva]]
[[ja:単射]]
[[ja:単射]]
[[ko:단사 함수]]
[[ko:단사함수]]
[[la:Functio iniectiva]]
[[la:Functio iniectiva]]
[[lt:Injekcija (matematika)]]
[[lt:Injekcija (matematika)]]

Revisió del 13:52, 12 gen 2009

Exemple de funció injectiva.
Exemple de funció no injectiva, l'element C de la imatge té dues antiimatges (3 i 4).

En matemàtiques es diu que una funció és injectiva quan cada imatge de la funció (cada element del conjunt recorregut) es correspon a una antiimatge diferent del conjunt de sortida (el domini). És a dir, quan no existeix cap imatge que tingui associada més d'una antiimatge del domini. De forma gràfica s'acostuma a dir que una funció és injectiva quan la seva gràfica no es talla en més d'un punt per qualsevol recta paral·lela a l'eix X.

Aquelles funcions injectives que també són suprajectives s'anomenen bijeccions.

Definició formal

Sigui f : XY una aplicació, es diu que f és injectiva si i només si per a qualsevol a,bX, si ab aleshores f(a) ≠ f(b), o el que és el mateix, si el fet que f(a) = f(b) implica que necessàriament a = b.

Funcions invertibles

També es poden definir les funcions injectives com aquelles funcions per a les quals es poden desfer els canvis que provoquen. Així doncs, si f : XY és una aplicació injectiva aleshores existeix una altra funció g : YX tal que g(f(x)) = x per a tot valor x del conjunt X, és a dir que la funció composició gf és igual a la funció identitat del conjunt X.

Tingueu en compte que aquesta funció g pot no ser la funció inversa completa de f, perquè la composició en el sentit contrari fg pot no ser la identitat de Y.

En realitat però, convertir una funció f : XY injectiva en una de bijectiva i per tant invertible és tan senzill com substituir el seu conjunt d'arribada Y pel seu vertader recorregut I=f(X). És a dir, sigui fb : X → I tal que per a tot x del domini X es compleixi que fb(x)=f(x), tindrem que la funció fb és bijectiva.

Vegeu també