Vincenzo Maria Coronelli: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: tr:Vincenzo Coronelli
Línia 34: Línia 34:
[[fr:Vincenzo Coronelli]]
[[fr:Vincenzo Coronelli]]
[[it:Vincenzo Maria Coronelli]]
[[it:Vincenzo Maria Coronelli]]
[[la:Vincentius Maria Coronelli]]
[[pl:Vincenzo Maria Coronelli]]
[[pl:Vincenzo Maria Coronelli]]
[[ru:Коронелли, Винченцо Мария]]
[[ru:Коронелли, Винченцо Мария]]

Revisió del 05:12, 25 gen 2009

Imatge de Vincenzo Maria Coronelli

Vicenzo Maria Coronelli (16 d'agost de 16509 de desembre de 1718) fou un cosmògraf, cartògraf i enciclopedista conegut en particular pels seus globus.

Coronelli fou franciscà conventual (membre de l'Ordre de Germans Menors) i doctor en teologia del Collegium San Bonaventura de Roma. Possiblement sigui més ben conegut pels globus que construí. El 1678 Coronelli creà dos globus per al Duc de Parma els quals tenien un diàmetre de 175 cm i estaven fets amb gran destresa. Això crida l'atenció de l'ambaixador francès, César d'Estrees, que invità a Coronelli a anar a París el 1681, on va viure dos anys. El Cardenal d'Estrés li encarregà dos globus més, un de la terra i l'altre dels cels, pel rei Lluís XIV. Aquests globus medien 384 cm de diàmetre i actualment han estat recolocats al Gran Palais de París. Degut al seu renom treballà a diferents països europeus en els anys següents, i retornà a Venècia el 1705 on hi creà la primera societat geogràfica internacional: la Accademia Cosmografica degli Argonauti. També fou cosmògraf de la República de Venècia.

Coronelli publicà set volums, dels 50 que havia de tenir, de la Biblioteca Universale Sacro-Profana. Aquests set volums es poden consultar actualment a la Biblioteca Nazionale Marciana, a la sala de manuscrits, situada allà on era la Zecca, a la Piazza San Marco, de Venècia. Aquesta fou la primera enciclopèdia ordenada alfabèticament, i segons Wilhelm Seggewiss el model dels enciclopedistes francesos.

Els globus de Coronelli, la Terra i el Cel, creats per al rei Lluís XIV.

Coronelli va morir als 68 anys a Viena, després d'haver creat cents de mapes. Alguns dels globus de Coronelli estan actualment al Museo Correr, un pis per damunt de la Biblioteca Nazionale Marciana de Venècia, a la Biblioteca Nacional d'Àustria i a la biblioteca del monestir benedictí de Melk, Àustria. Es conserven un parell de globus, del cel i de la terra, de 1688 i 1693 a la Biblioteca Municipal de Trèveris.

El 1952 es va fundar a Viena una societat internacional amb el seu nom: The International Coronelli Society for the Study of Globes.

Obres