Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
acabant traducció
Línia 1: Línia 1:
El '''Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient''', '''PNUMA''', (també conegut com a '''UNEP''' segons l'acrònim en [[anglès]]) és un programa de l'[[Organització de les Nacions Unides]] que coordina les activitats relacionades amb el [[medi ambient]], oferint ajuda a països per implementar polítiques mediambientals adequades així com fomentar la [[sostenibilitat]]. La seva seu se situa a [[Nairobi]], [[Kenya]]. Fou creat per recomenació de la Conferència de l'ONU sobre el Desenvolupament Humà ([[Estocolm]] - [[1972]]).
{{MT}}
El '''Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient''', '''PNUMA''', (també conegut com a '''UNEP''' segons l'acrònim en [[anglès]]) és un programa de l'[[Organització de les Nacions Unides]] que coordina les activitats relacionades amb el [[medi ambient]], oferint ajuda a països per implementar polítiques mediambientals adequades així com fomentar la [[sostenibilitat]]. La seva seu se situa a [[Nairobi]], [[Kenya]]. Fou creat per recomenació de la Conferència de l'ONU sobre el Desenvolupament Humà ([[Estocolm]] - [[1972]]).


L'objectiu és proporcionar lideratge i promoure els esforços conjunts per cuidar el medi ambient, informant i capacitant als països perquè millorin la seva qualitat de vida sense compremetre la de les futures generacions.
Su misión es proporcionar liderazgo y promover los esfuerzos conjuntos para el cuidado del medio ambiente, alentando, informando y capacitando a las naciones y a los pueblos para que mejoren su vida sin comprometer la de las futuras generaciones.


Sus actividades cubren un amplio rango de temas, desde la [[atmósfera]] y los [[ecosistema]]s terrestres, la promoción de las ciencias medioambientales y la difusión de información relacionada hasta la emisión de advertencias y la capacidad para responder a emergencias relacionadas con desastres medioambientales.
Les activitats del programa cobreixen un ampli ventall de temes, des de la protecció de l'[[Atmosfera terrestre|atmosfera]] i els [[ecosistema|ecosistemes]], la promoció de les ciències mediambientals i la difusió d'informació relacionada fins a l'emissió d'advertències i la capacitat de respondre a emergències relacionades amb desastres mediambientals.


El PNUMA es la principal autoridad mundial en el área ambiental. Este programa:
El PNUMA és la principal autoritat mundial en l'àrea ambiental. Aquest programa:


* Evalúa el estado del [[medio ambiente]] mundial e identifica las cuestiones que necesitan ser objeto de cooperación internacional.
* Avalua l'estat del [[medi ambient]] mundial i identifica les qüestions que necessiten ser objecte de cooperació internacional.
* Ayuda a formular la legislación sobre el medio ambiente y a incorporar las consideraciones ambientales a las políticas y los programas sociales y económicos del sistema de Naciones Unidas.
* Ajuda a formular la legislació sobre el medi ambient i a incorporar les consideracions ambientals a les polítiques i els programes socials i econòmics del sistema de l'ONU.
* Dirigeix i anima associacions per protegir el medi ambient.
* Dirige y alienta asociaciones para proteger el medio ambiente.
* Promueve conocimientos científicos e información sobre el tema ambiental.
* Promou coneixements científics i informació sobre el tema ambiental.
* Desarrolla e impulsa informes regionales y nacionales sobre el estado del medio ambiente y sus perspectivas.
* Desenvolupa informes regionals i nacionals sobre l'estat del medi ambient i les prespectives futures.
* Promou el desenvolupament de tractats ambientals internacionals i contribueix a l'increment de les capacitats nacionals per enfrontar aquests problemes.
* Promueve el desarrollo de tratados ambientales internacionales y contribuye al incremento de las capacidades nacionales para enfrentar estos problemas.


El PNUMA ha desarrollado guías y tratados sobre temas como el transporte internacional de productos químicos potencialmente peligrosos, contaminación del aire transfronteriza y contaminación de acuíferos internacionales.
El PNUMA ha desenvolupat guies i tractats sobre temes com el transport internacional de productes químics potencialment perillosos, la contaminació de l'aire transfronterera i la contaminació d'aqüífers internacionals.


L'[[Organització Meteorològica Mundial]] i el PNUMA establiren el [[Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic]] el [[1988]].
L'[[Organització Meteorològica Mundial]] i el PNUMA establiren el [[Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic]] el [[1988]].


[[Categoria:Programes de l'ONU]]
[[Categoria:Programes de l'ONU]]
[[Categoria:Medi ambient]]

[[ar:برنامج الأمم المتحدة للبيئة]]
[[cs:Program OSN pro životní prostředí]]
[[da:United Nations Environment Programme]]
[[de:Umweltprogramm der Vereinten Nationen]]
[[en:United Nations Environment Programme]]
[[eo:Mediprogramo de Unuiĝintaj Nacioj]]
[[es:Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente]]
[[fa:برنامه زیست محیطی ملل متحد]]
[[fi:Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelma]]
[[fr:Programme des Nations unies pour l'environnement]]
[[hu:Az ENSZ Környezetvédelmi Programja]]
[[id:United Nations Environment Programme]]
[[it:Programma delle Nazioni Unite per l'Ambiente]]
[[ja:国際連合環境計画]]
[[jv:UNEP]]
[[ka:გაეროს გარემოსდაცვითი პროგრამა]]
[[ko:국제 연합 환경 계획]]
[[ms:Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu]]
[[my:UNEP]]
[[nl:United Nations Environment Programme]]
[[no:FNs miljøprogram]]
[[pl:Program Środowiskowy Organizacji Narodów Zjednoczonych]]
[[pt:UNEP]]
[[ru:Программа ООН по окружающей среде]]
[[sv:United Nations Environment Programme]]
[[sw:UNEP]]
[[th:องค์การสิ่งแวดล้อมโลก]]
[[tr:Birleşmiş Milletler Çevre Programı]]
[[zh:联合国环境署]]

Revisió del 14:32, 31 gen 2009

El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, PNUMA, (també conegut com a UNEP segons l'acrònim en anglès) és un programa de l'Organització de les Nacions Unides que coordina les activitats relacionades amb el medi ambient, oferint ajuda a països per implementar polítiques mediambientals adequades així com fomentar la sostenibilitat. La seva seu se situa a Nairobi, Kenya. Fou creat per recomenació de la Conferència de l'ONU sobre el Desenvolupament Humà (Estocolm - 1972).

L'objectiu és proporcionar lideratge i promoure els esforços conjunts per cuidar el medi ambient, informant i capacitant als països perquè millorin la seva qualitat de vida sense compremetre la de les futures generacions.

Les activitats del programa cobreixen un ampli ventall de temes, des de la protecció de l'atmosfera i els ecosistemes, la promoció de les ciències mediambientals i la difusió d'informació relacionada fins a l'emissió d'advertències i la capacitat de respondre a emergències relacionades amb desastres mediambientals.

El PNUMA és la principal autoritat mundial en l'àrea ambiental. Aquest programa:

  • Avalua l'estat del medi ambient mundial i identifica les qüestions que necessiten ser objecte de cooperació internacional.
  • Ajuda a formular la legislació sobre el medi ambient i a incorporar les consideracions ambientals a les polítiques i els programes socials i econòmics del sistema de l'ONU.
  • Dirigeix i anima associacions per protegir el medi ambient.
  • Promou coneixements científics i informació sobre el tema ambiental.
  • Desenvolupa informes regionals i nacionals sobre l'estat del medi ambient i les prespectives futures.
  • Promou el desenvolupament de tractats ambientals internacionals i contribueix a l'increment de les capacitats nacionals per enfrontar aquests problemes.

El PNUMA ha desenvolupat guies i tractats sobre temes com el transport internacional de productes químics potencialment perillosos, la contaminació de l'aire transfronterera i la contaminació d'aqüífers internacionals.

L'Organització Meteorològica Mundial i el PNUMA establiren el Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic el 1988.