Ós panda gegant: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 35: Línia 35:


Actualment s’ha confirmat aquesta conclusió amb quatre tècniques diferents:
Actualment s’ha confirmat aquesta conclusió amb quatre tècniques diferents:

- La hibridació del DNA-DNA,
- La comparació per electroforesi de les proteïnes homòlogues,
- La hibridació del DNA-DNA.
- La comparació per electroforesi de les proteïnes homòlogues.
- L’anàlisi de les propietats immunològiques,
- L’anàlisi de les propietats immunològiques.
- L’estudi detallat de les bandes dels cromosomes.
- L’estudi detallat de les bandes dels cromosomes.



Revisió del 10:31, 7 feb 2009

L'ós panda gegant és un animal gran, semblant a un ós, amb pelatge blanc, llarg, dens i d'aspecte llanós; les potes, les espatlles, les orelles i la zona dels ulls són negres. La cua és gruixuda i curta.

1.- ON VIU:

El panda gegant habita en els freds i humits boscos de bambús de l'est del Tibet i sud-oest de Xina. Viu a les apartades regions muntanyoses del centre de la Xina sud occidental, i s'alimenta dels boscos de bambú.

2.-TIPUS DE ALIMENTACIÓ:

És Omnívor, al principi es creia que vivia exclusivament de les tiges de bambú, però després es va saber que durant les 10 o 12 hores diàries que fan servir per menjar, s'alimenten d'altres plantes tals com Herbes, gencianes, lliris, safrà i també de rosegadors, aus i peixos.

3.-COM ÉS LA SEVA REPRODUCCIÓ:

La seva reproducció és vivípara. L'aparellament té lloc a la primavera i les cries neixen a finals de l'hivern. La femella pareix entre un o dos ossets, que arriben a la maduresa sexual entre els quatre i deu anys.

Descripció breu del seu comportament: Els pandes són animals solitaris excepte en l'època de zel, passen la vida principalment a terra, però s'enfilen als arbres quan els persegueixen els depredadors. Es mostren actius durant tot l'any,és a dir, no hivernen.

És una espècie amenaçada, en perill d'extinció, extingida, etc i es troba sota protecció especia, encara que actualment l'espècie s'hagi protegida, en temps passats era objecte de caça, per part de la població xinesa.

4.-POBLACIÓ:

Hi ha només 1.000 exemplars en llibertat -en reserves especials protegides pel govern xinès -i altres 100 en zoos.

És ben conegut el anomenat fals polze del panda, que consisteix en realitat en un os sesamoide radial molt desenvolupat i que forma una espècie de sisè dit oposar-se als altres cinc; gràcies a aquesta modificació, el panda gegant pot manipular i agafar amb certa destresa objectes tan petits com les tiges de bambú, que constitueixen la part principal de la seva dieta. A més de bambú, també menja bulbs, arrels, ous i alguns mamífers petits.

6.-QUANT TEMPS VIUEN:

Arriben a viure entre els 10 i els 15 anys. Un Panda ben alimentat pot arribar a viure uns 30 anys.

7 .-COM S’ADAPTEN AL MEDI AMBIENT PER SOBREVIURE?

Els mecanismes d'adaptació influeixen en la seva conducta i la seva forma de vida: El primer mecanisme d’adaptació és el seu dit polze oposable (un sisè dit). Aquest li permet desfullar les tiges de bambú amb facilitat.


Un estudi profund sobre la anatomia de l'ós panda demostraven que era un ós i que les característiques que l’acostaven al panda menor eren adaptacions derivades de la seva forma d’alimentar-se a base de canya de bambú.

Actualment s’ha confirmat aquesta conclusió amb quatre tècniques diferents:

- La hibridació del DNA-DNA. - La comparació per electroforesi de les proteïnes homòlogues. - L’anàlisi de les propietats immunològiques. - L’estudi detallat de les bandes dels cromosomes.

Cada anàlisi per separat dóna la mateixa resposta:

"El panda gegant és un os de veritat, tal com els nens i nenes de tot el món han sabut des de fa molt temps."