Vés al contingut

Ós panda: diferència entre les revisions

19 octets eliminats ,  fa 13 anys
cap resum d'edició
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
}}
 
=='''1- COM ÉS?'''==
 
L'ós panda gegant és un animal gran, semblant a un ós, amb pelatge blanc, llarg, dens i d'aspecte llanós; les potes, les espatlles, les orelles i la zona dels ulls són negres. La cua és gruixuda i curta.
 
=='''12.- ON VIU'''==
 
El panda gegant habita en els freds i humits boscos de bambús de l'est del Tibet i sud-oest de Xina. Viu a les apartades regions muntanyoses del centre de la Xina sud occidental, i s'alimenta dels boscos de bambú.
 
 
=='''23.- TIPUS DE ALIMENTACIÓ'''==
 
És Omnívor, al principi es creia que vivia exclusivament de les tiges de bambú, però després es va saber que durant les 10 o 12 hores diàries que fan servir per menjar, s'alimenten d'altres plantes tals com Herbes, gencianes, lliris, safrà i també de rosegadors, aus i peixos.
 
=='''34. -COM ÉS LA SEVA REPRODUCCIÓ'''== vivípara.
 
La seva reproducció és vivípara.
 
L'aparellament té lloc a la primavera i les cries neixen a finals de l'hivern. La femella pareix entre un o dos ossets, que arriben a la maduresa sexual entre els quatre i deu anys.
És una espècie amenaçada, en perill d'extinció, extingida, etc i es troba sota protecció especia, encara que actualment l'espècie s'hagi protegida, en temps passats era objecte de caça, per part de la població xinesa.
 
=='''45.- POBLACIÓ'''==
 
Hi ha només 1.000 exemplars en llibertat -en reserves especials protegides pel govern xinès -i altres 100 en zoos.
És ben conegut el anomenat fals polze del panda, que consisteix en realitat en un os sesamoide radial molt desenvolupat i que forma una espècie de sisè dit oposar-se als altres cinc; gràcies a aquesta modificació, el panda gegant pot manipular i agafar amb certa destresa objectes tan petits com les tiges de bambú, que constitueixen la part principal de la seva dieta. A més de bambú, també menja bulbs, arrels, ous i alguns mamífers petits.
 
=='''56.-QUANT TEMPS VIUEN'''==
 
Arriben a viure entre els 10 i els 15 anys. Un Panda ben alimentat pot arribar a viure uns 30 anys.
=='''6 7.- COM S’ADAPTEN AL MEDI AMBIENT PER SOBREVIURE?'''==
Els mecanismes d'adaptació influeixen en la seva conducta i la seva forma de vida:
El primer mecanisme d’adaptació és el seu dit polze oposable (un sisè dit). Aquest li permet desfullar les tiges de bambú amb facilitat
 
=='''78.- ESTUDI SOBRE L'ÓS PANDA'''==
 
Un estudi profund sobre la anatomia de l'ós panda demostraven que era un ós i que les característiques que l’acostaven al panda menor eren adaptacions derivades de la seva forma d’alimentar-se a base de canya de bambú.
"El panda gegant és un os de veritat, tal com els nens i nenes de tot el món han sabut des de fa molt temps."
 
=='''89.- ESPAI DE PROTECCIÓ DE L'ÓS PANDA'''==
 
L’espai de protecció més important dels óssos panda és la Reserva natural de Wolong, dins el Santuari de Sichuan, que el 2006 va passar a ser Patrimoni Mundial.
El panda és el logotip de la primera organització ecologista a nivell mundial: [[WWF]] (World Wide Fund for Nature)
 
==10.- CLADOGRAMA==
<center>
{{clade
50

modificacions