Abd-ar-Rahman Sanxuelo: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Ibn i Muhàmmad no es poden separar, formen un tot, o s'ordena per Ibn Muhàmmad o per Abd-ar-Rahman
Cap resum de modificació
Línia 16: Línia 16:
{{ORDENA:Ibn Muhammad, Abd al-Rahman}}
{{ORDENA:Ibn Muhammad, Abd al-Rahman}}
[[Categoria:Militars andalusins]]
[[Categoria:Militars andalusins]]
[[Categoria:Amírides]]

Revisió del 21:39, 11 feb 2009

Abd al-Rahman ben Muhammad ben Abi Amir, conegut per Shandjwuilo (Sanxuelo = el petit Sanx; castellà Sanchuelo), fou fill del famós Almansor. Va agafar el lakab d'Al-Nasir.

Portava el malnom Sanxuelo perquè era per la seva mare el net de Garcia III Sanxes II de Navarra, el rei basc de Pamplona. A la mort del seu germà gran Abd al-Malik al-Muzaffar (1008) el va succeir com hadjib. Al-Muzaffar preparava una expedició contra Castella, quan va morir d'una malaltia de pit a la vora del Guadimellato o Wadi Armilat prop de Còrdova (20 d'octubre del 1008) i els rumors deien que havia estat enverinat pel seu germanastre Abd al-Rahman Sanxuelo ("Sanchuelo"). Va obligar al califa Hisham II a atorgar-li el nomenament d' hadjib (una mena de primer ministre).

Estava poc dotat pel comandament i era molt vanitós; aviat es va guanyar l'oposició popular on ja no era simpàtic per les seves tendències berberòfiles. Primer va obligar al califa Hisham a nomenar-lo com hereu a la corona (novembre del 1008) cosa que va desagradar al poble. A l'hivern, contra tota lògica, va decidir sortir en expedició contra el regne de Lleó, i llavors l'oposició es va organitzar i va esclatar una revolta, instigada per Muhammad ben Hisham al-Mahdi, oncle del califa Hisham II, i amb suport del grup conegut com els meruanesos o marwanesos [1] mentre el partit dels esclavons donava suport a Sanxuelo. Els rebels es van apoderar del Ksar (Plau fortalesa) i van obligar a Hisham II a abdicar proclamant califa a Muhammad II ben Hisham al-Mahdi (finals del 1008 o principis del 1009). La primera preocupació d'aquest fou saquejar la residència dels amirites (la família d'Alamsor) a Madinat al-Zahra.

Sanxuelo encara disposava de l'exèrcit i va trigar temps en decidir que feia. Finalment va decidir retornar a la capital per recuperar el poder, però de camí les seves forces el van abandonar i fou capturat prop de la ciutat per emissaris del nou califa, que el van matar el 3 de març del 1009.

Nota

  1. Hi havia un altre partit, els alamerins, que encara que neutrals, en certa manera van afavorir igualment la deposició del hadjib donant suport al califa, però oposant-se a al-Mahdi

Referències

  • E. Levi-Provençal, Historia de la España musulmana.