Cenozoic: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot modifica: pt:Cenozoico
Línia 39: Línia 39:
[[it:Cenozoico]]
[[it:Cenozoico]]
[[ja:新生代]]
[[ja:新生代]]
[[ka:კაინოზოური ჯგუფი]]
[[kk:Кайнозой]]
[[kk:Кайнозой]]
[[ko:신생대]]
[[ko:신생대]]

Revisió del 17:46, 23 feb 2009

El Cenozoic és la més recent de les quatre eres geològiques. Cobreix els 65,5 milions d'anys que han passat des de l'extinció K-T al final del Cretaci que marcà la desaparició dels dinosaures i la fi de la era Mesozoica. En l'actualitat ens trobem en el Cenozoic.

Cenozoic
Paleogen Neogen


El Cenozoic està dividit en dos períodes, el Paleogen i el Neogen, que al seu torn estan dividits en èpoques. El Paleogen consisteix del Paleocè, Eocè i Oligocè, i el Neogen consisteix del Miocè, Pliocè, Plistocè i Holocè, que és l'actual. Antigament el Cenozoic estava dividit en dues suberes anomenades Terciari (Paleocè i Pliocè) i Quaternari (Plistocè i Holocè). Tanmateix, ja no són reconegudes. El Cenozoic rep el seu nom dels mots grecs ceno (nou) i zoo (animal).

El Cenozoic és l'edat dels mamífers. Durant el Cenozoic, els mamífers es diversificaren a partir d'unes poques formes simples fins a arribar a ser una variada col·lecció d'animals terrestres, marins i voladors. El Cenozoic és també l'edat de la sabana o l'edat dels angiospermes simbiòtics amb els insectes. Les aus també evolucionaren substancialment durant el Cenozoic.

Geològicament, el Cenozoic és l'era en què els continents es mogueren fins llurs posicions actuals. Austràlia-Nova Guinea se separà de Gondwana derivant cap al nord fins arribar a tocar el sudest d'Àsia; l'Antàrtida es mogué a la seva posició actual al pol sud; l'oceà Atlàntic s'eixamplà i, ja tard dins l'era, Amèrica del Sud s'enganxà a Amèrica del Nord.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cenozoic