Viquipèdia:Patrulla de canvis recents: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Categoria:Viquipèdia:Manteniment + iw
seguint les indicacions de {{movent}}, Replaced: [[Categoria:Viquipèdia:Manteniment → [[Categoria:Manteniment
Línia 65: Línia 65:
* Diariament, si és possible, em dedico a patrullar articles amb les normes de dalt que em va indicar l'usuari Paucabot. --[[User:Davidpar|Davidpar]] ([[User Talk:Davidpar|discussió]]) 09:38, 17 jul 2008 (CEST)
* Diariament, si és possible, em dedico a patrullar articles amb les normes de dalt que em va indicar l'usuari Paucabot. --[[User:Davidpar|Davidpar]] ([[User Talk:Davidpar|discussió]]) 09:38, 17 jul 2008 (CEST)


[[Categoria:Viquipèdia:Manteniment]]
[[Categoria:Manteniment]]


[[cs:Wikipedie:Patrola]]
[[cs:Wikipedie:Patrola]]

Revisió del 14:21, 1 març 2009

Drecera:
VP:PCR

El programari de la Viquipèdia ofereix la possibilitat de marcar totes les edicions i articles nous com a patrullats, amb l'objectiu de poder comprovar que tots els canvis han estat revisats per un editor diferent del que els ha fet. Aquesta pàgina vol consensuar els criteris que usarem per patrullar els Canvis recents. Segons es va demanar, ho poden fer tots els usuaris registrats amb més de 4 dies d'antiguitat.

Les indicacions que venen a continuació pretenen ser una guia per la revisió dels canvis recents, que cal aplicar amb flexibilitat i fent ús del sentit comú.

Podeu veure les edicions patrullades al registre de supervisió (NOTA: Els administradors i els bots patrullen automàticament les seves edicions).

La idea és que sigui una eina útil per a determinar quins articles ja han estat supervisats pels editors i quins no, marcant directament els articles correctes i assenyalant amb plantilles els que convingui millorar. Es marcaran com a patrullats:

  • Els articles que s'hagin creat en un estat acceptable i que no necessitin de cap intervenció urgent, o sigui, els articles que no presentin cap de les deficiències indicades més avall.
  • Els articles que presentin greus mancances que facin necessària una acció urgent es marcaran com a patrullats quan aquesta acció s'hagi dut a terme. Incloent:
    • Els articles que compleixin les condicions per a destrucció immediata quan s'hagin marcat amb la plantilla {{destrucció}}.
    • Els articles per millorar quan s'hagin marcat com a tals, amb la plantilla {{millorar}} o una de les seves variants. Això inclou, entre d'altres coses, indicar els errors importants de format, la manca d'enllaços interns, la manca de categories, la manca d'interviquis, les traduccions automàtiques poc revisades i la mala ortografia.
    • Els articles amb contingut sospitós de ser publicitari o no rellevant quan s'hagin marcat amb la plantilla {{Falten referències|la seva rellevància}}. En casos greus es pot considerar la possibilitat d'iniciar un procés d'esborrat o demanar-ne la destrucció immediata.
    • Els articles amb aparença de ser copiats d'una pàgina web quan s'hagi intentat trobar la font original (sol ser efectiu cercar al Google una frase sencera de l'article). Si es troba la font original es marcaran amb la plantilla {{copyvio}}.
    • Els articles repetits quan s'hagin marcat amb la plantilla {{fusió}} o s'hagin redirigit a l'article existent. Es recomana sospitar dels articles nous sobre temes importants, sobretot si tenen un nom que no segueix la guia VP:AP o que s'aparta de la forma habitual dels títols d'aquell tema.
    • Els articles sospitosos de reflectir esbiaixadament el consens dels experts sobre el tema, o els directament sospitosos de faltar a la veritat, que s'hagin marcat amb {{Falten referències}} o {{citació necessària}}. Considereu també la possibilitat de fer servir {{neutralitat}}, però recordeu d'explicar a la discussió de l'article els motius perquè no el trobeu neutral.
    • Els esborranys quan s'hagin marcat amb {{esborrany}} o les seves variants.
    • Els articles de tema geogràfic sense coordenades quan s'hagin marcat amb {{Cal coor}} o les seves variants.
    • Els articles que necessitin una foto i sigui possible fer-ne una o obtenir una imatge lliure, quan s'hagin marcat amb {{cal foto}} o una de les seves variants.
    • Els articles d'éssers vius sense taula taxonòmica quan es marquin amb {{MancaTaxocaixa}}.
    • Els articles amb noms incorrectes (d'acord amb Viquipèdia:Anomenar pàgines) quan s'hagin reanomenat o que se n'hagi demanat el reanomenament a Viquipèdia:Petició als administradors, si cal.
    • Els articles que puguin tenir noms diferents, quan s'hagin creat les redireccions necessàries (feu servir l'eina Què hi enllaça per comprovar si les redireccions existeixen). En particular, cal vigilar que hi hagi les redireccions des dels sinònims comuns del nom i que els nous articles d'éssers vius titolats amb el nom comú tinguin redirigit el nom científic. Si l'editor que revisa l'article no pot o no vol fer les redireccions convidria marcar l'article amb {{millorar|Falta redirigir-hi els sinònims}} o un missatge semblant.

Pels articles amb moltes mancances, sobretot aquells tant deficients que sigui previsible que acabin esborrats, considereu la possibilitat d'estalviar feina marcant-los només amb {{millorar}} amb una breu explicació.

Les accions esmentades són les mínimes per poder marcar l'article com a patrullat, ja que amb les plantilles els articles amb mancances i els categoritzen a Categoria:Viquipèdia:Manteniment, on seran arreglats o destruïts dins el marc del Viquiprojecte:Manteniment de la Viquipèdia. Tot i això, realitzeu a l'article qualsevol altra millora que vulgueu, començant per resoldre les mancances més evidents; porta menys feina arreglar algunes mancances puntuals que posar plantilles de millorar perquè ho arregli algú altre.

Seria convenient que, si és el cas, s'informi al creador, mitjançant recordatoris, de les mancances de l'article.

En cas de no estar segurs de quina acció emprendre davant un article nou, o quan no sapiguem si les accions empreses poden ser insuficients, el més recomanable és deixar l'article sense patrullar perquè s'ho miri algú més; considereu també deixar un comentari a la discussió de l'article.

Pels articles creats molt recentment, abans de marcar-los amb plantilles de millorar o destruir comproveu a l'historial que l'usuari que els ha creat no hi estigui treballant encara i l'estat actual no sigui només transitori. En aquests casos convé deixar-los sense patrullar i tornar-hi al cap d'una estona (o deixar-lo perquè hi passi algú altre més tard).

La marca de patrullat a un article o una edició, un cop posada no es pot treure. En cas que patrulleu un article per error, com a mínim poseu-hi la {{millorar}} amb les principals mancances o expliqueu-ho a la pàgina de discussió.

Marcarem com a patrullades aquelles categories noves que compleixin els següents requisits:

Si contenen menys de cinc articles, usarem la plantilla {{5 articles-categorització}}.

Marcarem com a patrullades aquelles plantilles noves que compleixin els següents requisits:

Com amb els articles nous, marcarem com a patrullades les edicions acceptables que no requereixin cap intervenció i les que necessitin una acció urgent que ja s'hagi dut a terme. Marcarem com a patrullats les edicions que compleixin com a mínim els següents requisits:

  • No siguin vandàliques (revertir-les si ho són).
  • No siguin canvis clarament contraris al consens de l'article (revertir-les si ho són).
  • No siguin esborrats injustificats d'informació (revertir-les si ho són).
  • No siguin reversions injustificades d'altres canvis (revertir-les si ho són, però eviteu entrar en una guerra de reversions i assegureu-vos d'actuar amb coneixement de causa).
  • No siguin reversions errònies produïdes pel bot antivandàlic (revertir-les si ho són). De vegades el bot és excessivament sensible amb algunes edicions d'usuaris anònims que tot i ser correctes tenen trets en comú amb edicions vandàliques típiques; normalment el bot deixa de revertir aquestes edicions si és revertit per un usuari registrat.
  • No siguin afegits d'enllaços externs propagandístics que no aportin informació enciclopèdica sobre el tema de l'article. Col·loqueu-hi la plantilla {{enllaços externs}} o comenteu-ho a la discussió de l'article.

Llista de viquipedistes patrullaires

  • Paucabot
  • Periòdicament patrullo els canvis recents. Marco com a patrullats els que trobo bé (d'acord amb les premisses esmentades anteriorment) o els vandalismes ja revertits (perquè sinó el següent que passi tornarà a mirar si estan revertits). En cas de dubte (no sé si l'addició canvia el sentit de l'article, o no sé si un enllaç extern és adequat, per exemple) no el marco com a patrullat. Jordi Roqué (Discussió) 17:05, 31 març 2008 (CEST)[respon]