New General Catalogue: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 10: Línia 10:
* [http://www.ngcic.org/ NGC/IC Project Home Page] {{en}}
* [http://www.ngcic.org/ NGC/IC Project Home Page] {{en}}


[[Categoria:Catàlegs d'estrelles|NGC]]
[[Categoria:Astronomia|NGC]]


[[bg:Нов общ каталог]]
[[bg:Нов общ каталог]]

Revisió del 17:02, 14 març 2009

El New General Catalogue (en català, «Nou catàleg general»), també conegut amb les sigles NGC, és com es coneix el New General Catalogue of Nebulae and Clusters of Stars (o «Nou catàleg general de nebuloses i cúmuls d'estrelles»), i és el catàleg d'objectes astronòmics del cel profund més conegut dins l'astronomia amateur. Conté 7.840 objectes entre els quals hi ha núvols estel·lars, nebuloses planetàries i galàxies, la totalitat d'objectes del cel profund coneguts fins a finals del segle XIX. El seu nom té com a referència l'antic catàleg, el General Catalogue o General Catalogue of Nebulae and Clusters, publicat per John Herschel el 1864.

El catàleg va ser compilat durant la dècada de 1880 per Johan Ludvig Emil Dreyer utilitzant observacions realitzades principalment per William Herschel i el seu fill, i ampliat amb els dos catàlegs coneguts com a Index Catalogues (IC I & IC II), afegint uns 5.000 nous objectes.

Els objectes de l'hemisferi sud han estat menys estudiats que els objectes de l'hemisferi nord, molts dels quals van ser observats per John Herschel. El catàleg NGC contenia nombrosos errors que han estat corregits en la seva edició revisada, el RNGC o Revised New General Catalogue.

Enllaços externs