Diferència entre revisions de la pàgina «Euskal Ezkerra»

Salta a la navegació Salta a la cerca
6 octets eliminats ,  fa 12 anys
m
Bot: substitució ’ → ', “ i ” → ", l•l → l·l, 9kg → 9 kg, km2 → km²
m (Robot: Reemplazo automático de texto (-Veure també +Vegeu també, -= Veure també +=Vegeu també, - es s + se s, - exitós + reeixit , - exitosa + reeixida , -ïnt +int, -ïsme +isme, -ïsta +ista, - derrotar als + derrotar els , - derrotar al)
m (Bot: substitució ’ → ', “ i ” → ", l•l → l·l, 9kg → 9 kg, km2 → km²)
'''Euskal Ezkerra (EuE)''' (en [[euskera]] ''Esquerra Basca'') és un partit polític ja desaparegut que va aparèixer l’anyl'any [[1993]] com a resultat d’unad'una escissió dins de [[Euskadiko Ezkerra]] '''(EE)'''. Tenia el seu àmbit d'actuació a la [[Comunitat Autònoma Basca]] i [[Navarra]].
 
Quan la major part dels afiliats de '''EE''' es varen decidir per fusionar el seu partit amb el [[Partit Socialista de Euskadi]] '''(PSE)''', el grup de militants contrari a aquesta decisió van decidir deslligar-se de '''EE''', no participar al procès de fusió i fundar un nou partit anomenat '''Euskal Ezkerra'''.
'''EuE''' volia aglutinar a aquelles [[esquerres basques]] d'origen proletari que no se sentien comodes amb els postulats defensats per l'esquerra [[abertzale]], en concret per [[Herri Batasuna]] '''(HB)''', i que al contrari que [[EE]] i el [[Partit Socialista d'Euskadi - Euskadiko Ezkerra|PSE]] defensaven el dret a l'[[autodeterminació]] pel conjunt de [[Euskal Herria]], esdevenint així una opció intermitja entre el [[independentisme radical]] de '''HB''' i el sometiment a la realitat política del [[Estat Espanyol]] que defensava ja '''EE'''.
 
Dins d'aquesta nova orientació política, la direcció de '''EuE''' va optar per no presentar-se en solitari a les eleccions i formar així una coalició amb [[Eusko Alkartasuna]] '''(EA)''', organització independentista basca d'orientació [[socialdemocrata]], que es presentà a les [[Eleccions Espanyoles]] de juny de [[1993]] sota la marca electoral de '''EA-EuE'''. Aquesta coalició va néixer amb dos objectius. El primer passava per fer realitat dins del complex escenari polític basc una opció independentista d'esquerres prou forta que no estigues vinculada a la lluita armada de [[ETA]], trencant la polarització del [[nacionalisme basc]] (on [[Eusko Alkartasuna]] i '''Euskadiko Ezkerra''' no havien acabat d'assentar les seves bases electorals) ja que aquest espai electoral estava dominat a la dreta pel [[Partit Nacionalista Basc]] '''(PNB)''' i per la [[esquerra revolucionaria]] de '''HB''', i el segon era evitar el trasvàs de vots de '''EE''' o bé al nou [[Partit Socialista de Euskadi-Euskadiko Ezkerra]] o al [[Partit Nacionalista Basc]] o a [[Herri Batasuna]], ja que això podria significar la radicalització encara més del panorama polític basc. Però la coalició '''EA-EuE''' no va aconseguir recollir els vots dels possibles votants nacionalistes de l'antiga '''EE''' per així sumar-los als ja aconseguit per '''EA''' en anteriors comicis, tal i com pretenien els seus promotors. Es van aconseguir inclòs pitjors resultats dels que havia obtingut '''EA''' en solitari l’anyl'any [[1989]] al mateix procès electoral, perdent una de les dos actes de diputats que tenia aquesta formació al [[Congres Espanyol]].
 
Aquest fracàs va comportar la ruptura de la coalició '''[[Eusko Alkartasuna-Euskal Ezkerra]]''' i en el cas de '''EuE''' va obrir una greu crísis interna que desembocà en la seva definitiva dissolució com a partit polític al cap de poc temps. Alguns dels seus militants es van integrar posteriorment en [[Ezker Batua Berdeak]], [[Euskal Herritarok]] i [[Eusko Alkartasuna]], entre d'altres formacions polítiques basques.
169.577

modificacions

Menú de navegació