Luminescència: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot substituint el text: (-Imatge: +Fitxer:, -Image: +Fitxer:)
m Bot: substitució ’ → ', “ i ” → ", l•l → l·l, 9kg → 9 kg, km2 → km²
Línia 1: Línia 1:
La '''luminescència''' és la radiació òptica produïda per un sistema físic a causa de la transició d’un estat excitat a un estat fonamental. Quan un sistema físic és pertorbat per una font de radiació, passa d’un estat fonamental (estat de mínima energia) a un d’energia més elevada anomenat ''estat excitat''. Quan el sistema es ''relaxa'', l’energia absorbida pot ser emesa en forma de radiació lluminosa, és a dir en forma de luminescència.
La '''luminescència''' és la radiació òptica produïda per un sistema físic a causa de la transició d'un estat excitat a un estat fonamental. Quan un sistema físic és pertorbat per una font de radiació, passa d'un estat fonamental (estat de mínima energia) a un d'energia més elevada anomenat ''estat excitat''. Quan el sistema es ''relaxa'', l'energia absorbida pot ser emesa en forma de radiació lluminosa, és a dir en forma de luminescència.




== Tipus de luminescència ==
== Tipus de luminescència ==
Depenent de la font d’excitació, hom distingeix distints tipus de luminescència. Convé remarcar que el que canvia en els distints casos és la forma en què es pertorba el sistema físic i no el tipus de radiació emesa, que sempre és lluminosa.
Depenent de la font d'excitació, hom distingeix distints tipus de luminescència. Convé remarcar que el que canvia en els distints casos és la forma en què es pertorba el sistema físic i no el tipus de radiació emesa, que sempre és lluminosa.


[[Fitxer:Fluorescent minerals hg.jpg|thumb|Exemple de luminescència: aquests minerals mostren fluorescència sota radiació ultraviolada.]]
[[Fitxer:Fluorescent minerals hg.jpg|thumb|Exemple de luminescència: aquests minerals mostren fluorescència sota radiació ultraviolada.]]
* '''[[Fotoluminescència]]''': L’excitació del sistema físic es produeix mitjançant [[fotons]] (energia lluminosa). Aquest és possiblement el cas més habitual de luminescència i la presenten una gran quantitat de substàncies, incloent-hi productes naturals i alguns minerals. Segons la diferència de temps entre l’excitació i el procés d’emissió hom distingeix dos tipus de fotoluminescència: la '''[[fluorescència]]''', quan els estats excitats tenen una duració molt curta (de l’ordre de nanosegons), i la '''[[fosforescència]]''', quan els estats excitats són de duració més llarga, de l’ordre de 0.0001 segons o major.
* '''[[Fotoluminescència]]''': L'excitació del sistema físic es produeix mitjançant [[fotons]] (energia lluminosa). Aquest és possiblement el cas més habitual de luminescència i la presenten una gran quantitat de substàncies, incloent-hi productes naturals i alguns minerals. Segons la diferència de temps entre l'excitació i el procés d'emissió hom distingeix dos tipus de fotoluminescència: la '''[[fluorescència]]''', quan els estats excitats tenen una duració molt curta (de l'ordre de nanosegons), i la '''[[fosforescència]]''', quan els estats excitats són de duració més llarga, de l'ordre de 0.0001 segons o major.


* '''[[Electroluminescència]]''': L’excitació del sistema es produeix a través d’un corrent elèctric. Aquest és el cas, per exemple, dels [[díode|díodes lluminosos]].
* '''[[Electroluminescència]]''': L'excitació del sistema es produeix a través d'un corrent elèctric. Aquest és el cas, per exemple, dels [[díode|díodes lluminosos]].


* '''[[Quimioluminescència]]''': L’excitació es produeix mitjançant una reacció química. Un exemple és el [[luminol]], utilitzat en la identificació de sang.
* '''[[Quimioluminescència]]''': L'excitació es produeix mitjançant una reacció química. Un exemple és el [[luminol]], utilitzat en la identificació de sang.


* '''[[Bioluminescència]]''': És un cas específic de quimioluminescència en què la reacció que causa l’exitació es produeix en organismes vius (per exemple l’oxidació de la [[luciferina]] en les lluernes).
* '''[[Bioluminescència]]''': És un cas específic de quimioluminescència en què la reacció que causa l'exitació es produeix en organismes vius (per exemple l'oxidació de la [[luciferina]] en les lluernes).


* '''[[Termoluminescència]]''': L’excitació del sistema és produeix a través de calor.
* '''[[Termoluminescència]]''': L'excitació del sistema és produeix a través de calor.


* '''[[Sonoluminescència]]''': L’excitació es produeix a través d’ones sonores (en líquids).
* '''[[Sonoluminescència]]''': L'excitació es produeix a través d'ones sonores (en líquids).


{{commonscat|Luminescence}}
{{commonscat|Luminescence}}

Revisió del 18:58, 28 març 2009

La luminescència és la radiació òptica produïda per un sistema físic a causa de la transició d'un estat excitat a un estat fonamental. Quan un sistema físic és pertorbat per una font de radiació, passa d'un estat fonamental (estat de mínima energia) a un d'energia més elevada anomenat estat excitat. Quan el sistema es relaxa, l'energia absorbida pot ser emesa en forma de radiació lluminosa, és a dir en forma de luminescència.


Tipus de luminescència

Depenent de la font d'excitació, hom distingeix distints tipus de luminescència. Convé remarcar que el que canvia en els distints casos és la forma en què es pertorba el sistema físic i no el tipus de radiació emesa, que sempre és lluminosa.

Exemple de luminescència: aquests minerals mostren fluorescència sota radiació ultraviolada.
  • Fotoluminescència: L'excitació del sistema físic es produeix mitjançant fotons (energia lluminosa). Aquest és possiblement el cas més habitual de luminescència i la presenten una gran quantitat de substàncies, incloent-hi productes naturals i alguns minerals. Segons la diferència de temps entre l'excitació i el procés d'emissió hom distingeix dos tipus de fotoluminescència: la fluorescència, quan els estats excitats tenen una duració molt curta (de l'ordre de nanosegons), i la fosforescència, quan els estats excitats són de duració més llarga, de l'ordre de 0.0001 segons o major.
  • Quimioluminescència: L'excitació es produeix mitjançant una reacció química. Un exemple és el luminol, utilitzat en la identificació de sang.
  • Bioluminescència: És un cas específic de quimioluminescència en què la reacció que causa l'exitació es produeix en organismes vius (per exemple l'oxidació de la luciferina en les lluernes).
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Luminescència