Vincenzo Maria Coronelli: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Cat
+
Línia 1: Línia 1:
'''Vicenzo Maria Coronelli''' ([[16 d'agost]] de [[1650]] – [[9 de desembre]] de [[1718]]) fou un cosmògraf, [[cartògraf]] i enciclopedista conegut en particular pels seus [[globus]].
'''Vicenzo Maria Coronelli''' ([[16 d'agost]] de [[1650]] – [[9 de desembre]] de [[1718]]) fou un cosmògraf, [[cartògraf]] i enciclopedista conegut en particular pels seus [[globus]].


Coronelli fou membre de l'[[Ordre de Germans Menors]] i doctor en [[teologia]] del [[Collegium San Bonaventura]] de [[Roma]]. Possiblement sigui més ben conegut pels globus que construí. El [[1678]] Coronelli creà dos globus per al [[Duc de Parma]].
Coronelli fou membre de l'[[Ordre de Germans Menors]] i doctor en [[teologia]] del [[Collegium San Bonaventura]] de [[Roma]]. Possiblement sigui més ben conegut pels globus que construí. El [[1678]] Coronelli creà dos globus per al [[Duc de Parma]]. Aquests globus tenien un diàmetre de 175 cm i estaven fets amb gran destresa. Això crida l'atenció del Embaixador Francès, César d'Estrees, que invità a Coronelli a anar a París. Coronelli passà a la capital francesa el [[1681]], on va viure dos anys. El Cardenal d'Estrés li encarregà dos globus — un de la terra, i l'altre dels cels — pel rei Lluís XIV. Aquests globus midaven 384 cm de diàmetre i actualment han estar recolocats al Gran Palais de París. Degut al seu renom treballà a diferents països europeus en els anys següents, i retornà a Venècia el [[1705]]. A Venècia creà la primera societat geogràfica internacional: la [[Accademia Cosmografica degli Argonauti]]. També fou cosmògraf de la República de Venècia.

Coronelli publicà set volums, dels 50 que havia de tenir, de la [[Biblioteca Universale Sacro-Profana]]. Aquesta fou la primera [[enciclopèdia]] ordenada alfabèticament, i segons Wilhelm Seggewiss el model dels enciclopedistes fancesos.

Coronelli va morir als 68 anys a [[Viena]], després d'haver creat cents de mapes.

[[de:Vincenzo Maria Coronelli]]
[[en:Vincenzo Coronelli]]
[[fr:Vincenzo Coronelli]]


[[Categoria:Cartògrafs]]
[[Categoria:Cartògrafs]]

Revisió del 23:52, 10 març 2006

Vicenzo Maria Coronelli (16 d'agost de 16509 de desembre de 1718) fou un cosmògraf, cartògraf i enciclopedista conegut en particular pels seus globus.

Coronelli fou membre de l'Ordre de Germans Menors i doctor en teologia del Collegium San Bonaventura de Roma. Possiblement sigui més ben conegut pels globus que construí. El 1678 Coronelli creà dos globus per al Duc de Parma. Aquests globus tenien un diàmetre de 175 cm i estaven fets amb gran destresa. Això crida l'atenció del Embaixador Francès, César d'Estrees, que invità a Coronelli a anar a París. Coronelli passà a la capital francesa el 1681, on va viure dos anys. El Cardenal d'Estrés li encarregà dos globus — un de la terra, i l'altre dels cels — pel rei Lluís XIV. Aquests globus midaven 384 cm de diàmetre i actualment han estar recolocats al Gran Palais de París. Degut al seu renom treballà a diferents països europeus en els anys següents, i retornà a Venècia el 1705. A Venècia creà la primera societat geogràfica internacional: la Accademia Cosmografica degli Argonauti. També fou cosmògraf de la República de Venècia.

Coronelli publicà set volums, dels 50 que havia de tenir, de la Biblioteca Universale Sacro-Profana. Aquesta fou la primera enciclopèdia ordenada alfabèticament, i segons Wilhelm Seggewiss el model dels enciclopedistes fancesos.

Coronelli va morir als 68 anys a Viena, després d'haver creat cents de mapes.