Partamaspades de Pàrtia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: substitució ’ → ', “ i ” → ", l•l → l·l, 9kg → 9 kg, km2 → km²
m Robot afegeix: es:Partamaspates
Línia 20: Línia 20:


[[en:Parthamaspates of Parthia]]
[[en:Parthamaspates of Parthia]]
[[es:Partamaspates]]
[[fr:Parthamaspatès]]
[[fr:Parthamaspatès]]
[[ja:パルタマスパテス]]
[[ja:パルタマスパテス]]

Revisió del 01:43, 8 abr 2009

Partamaspades (o Partamaspates) fou rei de Pàrtia del 116 al 117 i d'Osroene del 118 al 123.

Si be algunes fonts el fan fill d'Osroes I no es raonable pensar que fou tant hostil al pare com per posar-se al costat del estrangers romans. El mes probable es que fou net de Pacoros II de Pàrtia i fill d'Axidares d'Armènia.

Va viure casi sempre a Roma exiliat o hostatge. El 114 va acompanyar al emperador Trajà a Armènia. Trajà tenia la intenció d'annexionar Pàrtia al Imperi romà, però el 116 va decidir establir un rei titella. Partamaspades va venir d'Armènia i només entrar en territori part ja fou proclamat rei. El rei Osroes I havia fugit de Ctesifont i va poder entrar –hi sense problemes.

Però mort Trajà el seu successor Adrià va decidir evacuar la regió (117). Els suports, ja poc importants del rei, es van capgirar de seguit i Partamaspates va fugir a territori romà, a Osroene, mentre Osroes I recuperava Ctesifont.

Adrià com a compensació li va donar el regne vacant d'Osroene (118) però va haver de compartir el poder amb Yalud que representava el partit part, fins que el 122 va quedar sol, però el 123 el regne va passar altre cop als abgàrides (la dinastia local).


Precedit per:
Osroes I
Imperi Part Succeït per:
Osroes I