Diferència entre revisions de la pàgina «Universitat d'Eivissa»

Salta a la navegació Salta a la cerca
decret de Nova Planta
(amplio)
(decret de Nova Planta)
 
Al segle XIV va ser substituït pel Regiment de Pragmàtica, amb l'aparició del Consell General i el Consell Secret. Els jurats van passar a ser escollits pel Consell General com a representats de tres estaments: la mà major, formada pels cavallers i la classe social més alta; la mà mitjana, mariners, mercaders i artesans; i la mà de fora, la gent del camp. El Consell General era l'òrgan de decisió format pels consellers, jurats, altres oficial i el governador. Els consellers s'alternaven anualment entre una de les quatre cinquantenes de prohoms. Cada cinquantena, que rebia el nom d'un dels quatre evangelistes, tenia un nombre irregular de membres, encara que se suposava que havia d'estar constituït per cinquanta. El Consell Secret estava format pels quatre jurats, el síndic i l'escrivà. El seu nom prové de la reglamentació del secret de totes les deliberacions, per evitar els intents de suborn.
 
El 1440 es va canviar el regiment amb el pacte de Concòrdia, que intentava evitar les lluites de poder. Va aparèixer el quart jurat, escollit entre els que havien exercit l'any anterior, i es va adoptar el sistema d'[[insaculació]], o a sac i sort, per a l'elecció dels càrrecs.
 
Amb el decret de Nova Planta, que no va ser efectiu a Eivissa fins el 1725, es va substituir la Universitat per l'Ajuntament i fou suprimit el Consell General. Com a conseqüència, les salines van ser apropiades pel rei [[Felip V]] desapareixent la principal font d'ingressos de l'administració local. Això va provocar un estat de revolta, tant de les institucions senyorials com eclesiàstiques que perdien els seus drets i el control econòmic, com popular pel malestar de l'obligació d'acollir les tropes borbòniques en les cases particulars. Primer es va buscar el suport carlista, i després es va oferir l'illa als anglesos en una situació semblant a [[Menorca]]. Però les conspiracions no van tenir suport estratègic exterior.
 
==Referències==

Menú de navegació