William Randolph Hearst: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Categories
Línia 26: Línia 26:
[[fi:William Randolph Hearst]]
[[fi:William Randolph Hearst]]
[[fr:William Randolph Hearst]]
[[fr:William Randolph Hearst]]
[[gl:William Randolph Hearst]]
[[he:ויליאם רנדולף הרסט]]
[[he:ויליאם רנדולף הרסט]]
[[hu:William Randolph Hearst]]
[[hu:William Randolph Hearst]]

Revisió del 23:08, 15 maig 2009

William Randolph Hearst

William Randolph Hearst (1863 - 1951) fou un magnat de la premsa dels Estats Units nascut a San Francisco.

Va estudiar a la universitat de Harvard al llarg de dos anys, però en va ser expulsat. Fill d'un senador californià, qui li va comprar el diari "San Francisco Examiner", del que va assumir la direcció el 1887. El seu secret per a augmentar espectacularment la tirada era la combinació de la fotografia i el gran titular. El 1895, Hearst va decidir que San Francisco era una ciutat molt petita per a les seues aspiracions, i va donar el gran salt cap a Nova York.

Allí, va comprar el New York Morning Journal, amb el qual va entrar en directa competència amb el diari The World de Joseph Pulitzer. De fet, el va comprar al germà de Pulitzer, i a més, va contractar tota la redacció de The World. En aquesta plantilla hi era el dibuixant Outcault autor de la tira còmica The Yellow Kid, d'on va eixir el terme de la premsa groga.

Les característiques del seu estil eren l'alt grau de sensacionalisme, tant en el tractament dels temes com en la seva elecció, i a més, el fet de posar el periodisme d'investigació al servici de la seva ideologia i les seves ambicions polítiques. Ho féu, per exemple, en la lluita intensa del periòdic per a l'alliberament de Cuba d'allò que ell considerava les horribles regles espanyoles.

Hearst va portar al límit el sensacionalisme, fins al punt d'arribar al principi del "I make News" i provocar fets de dimensions descomunals, com l'enfonsament del cuirassat USS Maine el 1898.

Donada la seua ambició política, Hearst va obrir periòdics a moltes altres ciutats, com Chicago, Los Angeles o Boston fins al punt d'arribar a ser propietari de 28 diaris i 18 revistes. Després de fracassar a les eleccions de governador de la ciutat de Nova York, Hearst es va retirar a una mansió on es va dedicar a dirigir el seu imperi periodístic, i a escriure guions i produir pel·lícules. La Gran Depressió i la impopularitat de les seues conviccions polítiques van reduir la seua influència i fortuna, i va passar el últims anys de la seua vida totalment recluit fins a la seua mort a 1951 a Beverly Hills.

William Randolph Hearst va inspirar Orson Welles el personatge protagonista del film Citizen Kane el 1941.