Hesperidi: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot substituint el text: (-Imatge: +Fitxer:, -Image: +Fitxer:, -Imagen: +Fitxer:)
m Robot afegeix: ru:Гесперидий
Línia 18: Línia 18:
[[lt:Citrinvaisis]]
[[lt:Citrinvaisis]]
[[pt:Hesperídio]]
[[pt:Hesperídio]]
[[ru:Гесперидий]]
[[zh:柑橘]]
[[zh:柑橘]]
[[zh-min-nan:Kam-kó]]
[[zh-min-nan:Kam-kó]]

Revisió del 18:09, 15 juny 2009

Hesperidis de llimona

Un hesperidi és un fruit que prové d'un gineceu sincàrpic i que procedeix d'un ovari súper de tipus pluricarpel·lar. Respecte a les parts del fruit, l'epicarpi és prim i molt ric en olis essencials, el mesocarpi esponjós, i l'endocarpi és membranós i compartimentat en grills amb cèl·lules engrossides plenes de suc. En aquest cas, doncs, la part carnosa no està constituïda per les parets de l'ovari, sinó per carpels tancats i inflats entre ells i les llavors. Això fa que l'estructura anatòmica sigui totalment diferent del de les baies, amb les quals poden ser confosos, on el mesocarpi i l'endocarpi són els que constitueixen la matèria carnosa o polpa.

És característic de la família rutàcies o dels cítrics. Són exemples de fruit en hesperidi, la taronja, la llimona (ambdòs del gènere Citrus) o el kumquat que és del gènere Fortunella.

Aquest nom prové del fruit protagonista de la llegenda de la mitologia grega del Jardí de les Hespèrides. La denominació com a Hesperidium va ser introduïda per Carl von Linné en referència a les "pomes daurades" d'aquest Jardí de les Hespèrides.