Vuit reines: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (-Veure també +Vegeu també, -= Veure també +=Vegeu també, - Es s + Se s, - es s + se s, - exitós + reeixit , - exitosa + reeixida , -ïnt +int, -ïsme +isme, -ïsta +ista, - derrotar als + derrotar els
Línia 13: Línia 13:
|Una solució.
|Una solució.
}}
}}
El [[trencaclosques]] de les '''vuit reines''' és un problema de [[raonament lògic]] que consisteix en posar vuit [[Reina (peça d'escacs)|reines d'escacs]] en un tauler d'[[escacs]] (8 × 8) de tal manera que cap d'elles sigui capaç de capturar qualsevol altra amb els moviments estàndards de la reina dels escacs. Les reines s'han de col·locar de tal manera que no hi hagi cap reina capaç d'atacar a les altres. Per tant, requereix una solució en que no hi hagi dues reines comparteixen la mateixa fila, columna o diagonal.
El [[trencaclosques]] de les '''vuit reines''' és un problema de [[raonament lògic]] que consisteix en posar vuit [[Reina (peça d'escacs)|reines d'escacs]] en un tauler d'[[escacs]] (8 × 8) de tal manera que cap d'elles sigui capaç de capturar qualsevol altra amb els moviments estàndards de la reina dels escacs. Les reines s'han de col·locar de tal manera que no hi hagi cap reina capaç d'atacar a les altres. Per tant, requereix una solució en què no hi hagi dues reines comparteixen la mateixa fila, columna o diagonal.


El trencaclosques de les vuit reines és un exemple del més general '''trencaclosques de les n reines''' que consisteix en col·locar n reines en un tauler d'escacs n × n, que només té solucions per a n= 1 o n ≥ 4.
El trencaclosques de les vuit reines és un exemple del més general '''trencaclosques de les n reines''' que consisteix en col·locar n reines en un tauler d'escacs n × n, que només té solucions per a n= 1 o n ≥ 4.

Revisió del 21:16, 15 juny 2009

abcdefgh
8
d8 blanques dama
g7 blanques dama
c6 blanques dama
h5 blanques dama
b4 blanques dama
e3 blanques dama
a2 blanques dama
f1 blanques dama
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Una solució.

El trencaclosques de les vuit reines és un problema de raonament lògic que consisteix en posar vuit reines d'escacs en un tauler d'escacs (8 × 8) de tal manera que cap d'elles sigui capaç de capturar qualsevol altra amb els moviments estàndards de la reina dels escacs. Les reines s'han de col·locar de tal manera que no hi hagi cap reina capaç d'atacar a les altres. Per tant, requereix una solució en què no hi hagi dues reines comparteixen la mateixa fila, columna o diagonal.

El trencaclosques de les vuit reines és un exemple del més general trencaclosques de les n reines que consisteix en col·locar n reines en un tauler d'escacs n × n, que només té solucions per a n= 1 o n ≥ 4.

El problema concret de 8 × 8 té 92 solucions diferents.

Plantilla:Enllaç AD