Ajuda:Què hi enllaça: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 106: Línia 106:
[[Categoria:Ajuda:Guia d'ús|Que hi enllaca]]
[[Categoria:Ajuda:Guia d'ús|Que hi enllaca]]


[[ar:مساعدة:ماذا يرتبط هنا]]
[[en:Help:What links here]]
[[en:Help:What links here]]
[[fa:ویکی‌پدیا:پیوندهای به این صفحه]]
[[fa:ویکی‌پدیا:پیوندهای به این صفحه]]
Línia 113: Línia 114:
[[sq:Ndihmë:Lidhjet këtu]]
[[sq:Ndihmë:Lidhjet këtu]]
[[sr:Помоћ:Шта је повезано овде]]
[[sr:Помоћ:Шта је повезано овде]]
[[yi:הילף:וואס לינקט אהער]]
[[yi:הילף:בלעטער װעלכע פארבינדן אהער]]
[[zh:Help:链入页面]]
[[zh:Help:链入页面]]

Revisió del 17:56, 25 juny 2009

En la caixa d'eines de cada pàgina hi ha un enllaç anomenat «Què hi enllaça» (o, més generalment, amb el text de MediaWiki:Whatlinkshere).

Visió de conjunt

La facilitat Què hi enllaça llista les pàgines del lloc que enllacen a una pàgina donada, bé les pàgines de tots els espais de noms o d'un especificat. Per veure-ho cliqueu l'enllaç «Què hi enllaça» de qualsevol pàgina que esteu mirant. Es llisten les pàgines que hi enllacen i/o les que la tenen inclosa. La llista s'ordena pel número d'identificació de la pàgina (id), per exemple, per data de creació.

Aquesta informació prové de la taula pagelinks i la taula templatelinks. Les pàgines que inclouen la pàgina donada s'identifiquen amb el contingut de MediaWiki:Istemplate («inclosa»); per aquestes pàgines no es mostra si també enllacen a la pàgina donada. Això es pot veure amb mw:Extension:BotQuery.

La llista d'enllaços a un article és útil de diferents formes:

  • Dóna una indicació bastant aproximada de la popularitat de la pàgina. És probable que les pàgines amb molts enllaços es vegin més sovint i per això haurien de ser de la millor qualitat. Les pàgines amb pocs enllaços o cap no poden ser gaire populars.
  • Quan el material del subjecte de l'article és poc clar, la llista d'articles que l'enllacen poden proporcionar un context útil. Per exemple, pot ser que un esborrany sobre John Smith només digui la data de naixement i defunció, però veient la llista d'enllaços a l'article potser es troba que va guanyar una medalla d'or a les Olimpíades.

Aquesta facilitat funciona també per una pàgina que no existeix (hi pot haver enllaços que siguin molt útils a l'hora de crear-la). L'enllaç «Què hi enllaça» es troba també en la pàgina d'edició que trobareu al seguir un enllaç trencat (en vermell). Així, per exemple, si els articles sobre pel·lícules enllacen als actors, podeu trobar la filmografia de l'actor encara que no existeixi l'article sobre l'actor.

Per veure directament la llista Què hi enllaça, utilitzeu per exemple

[[Especial:Whatlinkshere/John Smith]]

que donarà Especial:Whatlinkshere/John Smith.

Limitacions i alternatives

No es llisten:

En el cas d'enllaços a seccions o altres àncores, no es mostra la destinació exacte. «Què hi enllaça» tampoc pot mostrar què enllaça només a una secció o àncora específica. Aquestes funcions les proporciona la cerca d'enllaços després d'afegir un "enllaç extern ocult".

Alternatives:

Si es vol, la secció es pot traslladar a una nova pàgina. El contingut es pot seguir mostrant en la pàgina original amb una inclusió. Alternativament, en comptes de crear un enllaç a una secció, es pot crear un enllaç a una pàgina que redirigeixi a la secció. Així la llista d'allò que enllaça a la pàgina mostrarà les pàgines de redirecció cap a les seves seccions. D'aquesta forma també és més fàcil mantenir els enllaços funcionant quan es canvia el nom d'una secció: només cal actualitzar la pàgina de redirecció. Tingueu en compte que el missatge de redirecció surt al principi de la pàgina i, per tant, normalment no es veurà al dirigir-se directament a una secció. Per veure el nom de la pàgina sense haver de desplaçar-se amunt, fixeu-vos que el navegador normalment el mostra en el títol de la finestra i que la barra d'adreces mostra el nom de la pàgina de redirecció. Vegeu m:Help:Section linking and redirects (un enllaç que és un exemple del que s'explica).

Fixeu-vos també que si els enllaços a una pàgina canvien degut a un canvi en una plantilla, la llista d'allò que hi enllaça no s'actualitza immediatament sinó segons la cua de treballs.

Redireccions

La funció «Què hi enllaça» mostra quins dels enllaços són redireccions.

Allò que enllaça a la redirecció també es mostra, i si inclouen una redirecció també els seus enllaços (però no més).

Això fa que sigui una eina útil per trobar redireccions dobles, que no funcionen, i que és millor canviar-les per la pàgina de destinació última, excepte en aplicacions especial (vegeu més avall).

Per llistar només les redireccions es pot aplicar un filtre a Especial:Enllaços, o usar l'eina Whatredirectshere.

Casos d'inclusió

Si hi ha un enllaç des d'A a C és pertinent per saber allò que hi enllaça així com el seguiment d'enllaços. Si C no existeix, només és aplicable allò que hi enllaça.

  • La inclusió es llista tal qual.
  • Un enllaç des d'A a C compta com a tal fins i tot si l'enllaç no és explícit en el wikitext d'A sinó a causa de la inclusió de B que enllaça a C.
  • Si A inclou B i hi ha un enllaç de B cap a C dins d'etiquetes noinclude, llavors B enllaça a C però A no ho fa.
  • Si A inclou B i hi ha un enllaç de B cap a C dins d'etiquetes includeonly, llavors A enllaça a C però B no ho fa.
  • Si A inclou B i B enllaça a C depenent d'una variable o paràmetre, llavors:
    • La pregunta si A enllaça a C depèn del valor de la variable en la pàgina A, o del paràmetre amb el que A inclou B.
    • La pregunta si B enllaça a C depèn del valor de la variable en la pàgina B. En el cas d'un paràmetre, considerat des de la pàgina B, pot ser que no generi un nom de pàgina vàlid (per exemple perquè inclou les tres claus de paràmetre en el nom) i per tant B no enllaci a cap C vàlid; o pot ser que enllaci a un nom generat pel valor per defecte del paràmetre.

Així, un enllaç d'A a C pot ser a causa de la inclusió de B, fins i tot quan B, considerada per sí mateixa, no enllaci a C. Per tant, per esbrinar quines plantilles provoquen l'enllaç a C, no és suficient comprovar les plantilles que enllacen a C.

Si algunes pàgines enllacen a C a causa de la inclusió de B és més convenient que B estigui en la llista d'allò que enllaça a C. Un pot assegurar-se que sigui així posant a B un exemple apropiat sobre la seva utilització, dintre de les etiquetes noinclude (B inclourà B però sense recurrència).

Altrament una pàgina com B, que provoca que les pàgines on està inclosa enllacin a C, només es pot trobar mirant les pàgines que directament o indirecta estan incloses en les pàgines que enllacen a C.

Exemples:

Fins i tot sense un nom de plantilla que depengui d'una variable o paràmetre, si la pàgina A enllaça a C a causa de la inclusió de la plantilla B1 que redirigeix a B2 la qual enllaça a C, llavors A serà a la llista d'allò que enllaça a C però B1 no.

Si una pàgina s'inclou en funció de #if, #ifeq, #ifexist, #ifexpr, o #switch, es compta com a inclosa encara que no es compleixi la condició.

Si a la pàgina A el nom d'una pàgina inclosa varia temporalment, per exemple {{abc{{CURRENTDOW}}}}, que actualment dóna {{abc3}}, el «Què hi enllaça» llista una de les possibles pàgines incloses a A: l'actual o, en funció de la memòria caché, potser una anterior.

Encara que s'obté la mateixa funcionalitat amb {{#switch:{{CURRENTDOW}}|0={{abc0}}|1={{abc1}}|..}}, aquests mètodes difereixen en si totes les set plantilles compten com a incloses o només una.

En el cas d'una imatge, la utilització en una pàgina es llista en la tercera secció de la pàgina de descripció de la imatge, però no en allò que enllaça a la pàgina.

Estils d'usuari

El cos de la pàgina té el selector body.page-Special_Whatlinkshere, així es pot per exemple configurar el CSS

body.page-Special_Whatlinkshere ul { list-style: decimal }

per numerar els enllaços.

Ordenació

«Què hi enllaça» ordena la llista per l'identificador de pàgina (id), per exemple per data de creació de la pàgina.

Comparativa entre mw:Extension:BotQuery#backlinks i mw:Extension:BotQuery#embeddedin:

Compareu m:Special:Whatlinkshere/Template:T amb http://meta.wikimedia.org/w/query.php?what=backlinks%7Cembeddedin&titles=template:t&bllimit=500&eilimit=500&blfilter=all&eifilter=all

Les diferències destacades són:

  • La consulta ordena primer per funció (enllaços i inclusions) i després per l'id de la pàgina; «Què hi enllaça» ordena per id.
  • La consulta distingeix entre B només inclosa a A, i B també enllaçada a A.
  • La consulta no indica quins enllaços són redireccions, i no inclou què enllaça a la redirecció.
  • La consulta proporciona els id de pàgina.

Una altra diferència:

  • La consulta permet filtres a un espai de noms especificat.

Amb {{#dpl:linksto = pagename}}, utilitzant Extension:DynamicPageList, s'ordenen els enllaços per ordre alfabètic. Hi ha disponibles altres opcions d'ordenació.

Vegeu també