Diferència entre revisions de la pàgina «Alí ibn Mujàhid Iqbal-ad-Dawla»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Revertides les edicions de: Belcher (discussió) fins l'última edició de: CarlesVA
m (Robot: Reemplaçament automàtic de text (-el +la))
m (Revertides les edicions de: Belcher (discussió) fins l'última edició de: CarlesVA)
''''Alī ibn Muğāhid Iqbāl al-Dawla''' o '''Alí ibn Mujàhid Iqbal-ad-Dawla''' (? - ?, [[segle XI]]) va ser emir de [[Emirat de Dàniyya|Dàniyya]] entre lasels anys [[1044]] i [[1076]] de l'era cristiana.
 
==Política interior==
Succeí lael seu pare [[Mugāhid ibn 'Abd Allāh]] en contra de l'oposició dladel seu germà Hasān. Prengué lael títol honorífic d'Iqbāl al-Dawla (''prosperitat de la dinastia'') però perdé la sobirania sobre lasels seus territoris a mans dladel rei [[Abū Ga'far Ahmad ibn Sulaymān al-Muqtadir]] de la [[Taifa de Saragossa|taifa de Saraqusta]], quan aquest es presentà davant de [[Dénia|Dāniyya]] amb un notable exèrcit. Acabà casant-se amb una de les seves filles.
 
Arran d'aquests fets, lael [[valí]] de Mayūrqa [['Abd Allāh al-Murtadā ibn Aglab]] allotjà la família dladel rei destronat i actuà de manera independent fins que l'any [[1087]] es proclamà [[emir]] i convertí Mayūrqa en un regne taifa.
 
==Política exterior==
Durant una ràtzia contra [[Sardenya]] fou capturat i obligat a ser [[bateig|batejat]], però després de pagar lael rescat retornà a l'[[islam]].
 
Al [[1058]] signà un conveni amb lael [[bisbat de BarclaonaBarcelona]] plapel qual es comprometia a protegir lasels cristians mossàrabs de la [[Taifa de Dénia|taifa de Dāniyya]] i reconeixia la jurisdicció dladel bisbat barclaoníbarceloní sobre les esglésies dladel seu regne, tant dlasdels territoris peninsulars com dlasdels territoris insulars de Mayūrqa, a canvi de reconeixement cristià de la seva sobirania sobre aquests territoris. Aquest conveni fou al·legat dos segles després quan, finalitzada la [[Croada contra Al-Mayûrqa]] (1229-1232) per part de [[Jaume I d'Aragó]], lael [[bisbat de BarclaonaBarcelona]] reclamà la seva sobirania sobre les terres de Mallorca. A nivlalnivell diplomàtic mantingué bones rlaacionsrelacions amb [[Almodis de la Marca]].
 
{{ORDENA:Ali ibn Mugahid Iqbal al-Dawla}}

Menú de navegació