Al-Hàssan ibn Alí: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
l'article és elidit
Línia 1: Línia 1:
'''(Al-)Hàssan ibn Alí ibn Abi-Tàlib'''<ref>Tot i que el nom hauria d'anar sempre precedit de l'article ''Al-'', en la pràctica aquest és eludit quan hom s'hi refereix en altres llengües i fins i tot pels mateixos àrabs.</ref> (en [[àrab]] '''الحسن بن علي بن أﺑﻲ طالب''', ''al-Ḥasan ibn ʿAlī ibn Abī Ṭālib'') (c. [[625]] - c. [[670]]), nét del [[profeta]] [[Mahoma|Muhàmmad]], fill d'[[Alí ibn Abi-Tàlib]] i [[Fàtima az-Zahrà]], membre de l'[[Ahl al-Bayt]], la Casa de Muhàmmad, i de l'[[Ahl al-Kissà]] i segon [[imam]] [[xiisme|xiïta]].
'''(Al-)Hàssan ibn Alí ibn Abi-Tàlib'''<ref>Tot i que el nom hauria d'anar sempre precedit de l'article ''Al-'', en la pràctica aquest és elidit quan hom s'hi refereix en altres llengües i fins i tot pels mateixos àrabs.</ref> (en [[àrab]] '''الحسن بن علي بن أﺑﻲ طالب''', ''al-Ḥasan ibn ʿAlī ibn Abī Ṭālib'') (c. [[625]] - c. [[670]]), nét del [[profeta]] [[Mahoma|Muhàmmad]], fill d'[[Alí ibn Abi-Tàlib]] i [[Fàtima az-Zahrà]], membre de l'[[Ahl al-Bayt]], la Casa de Muhàmmad, i de l'[[Ahl al-Kissà]] i segon [[imam]] [[xiisme|xiïta]].


Fins els set anys va viure amb [[Mahoma]] que li havia donat el seu nom (el pare el volia anomenar Harb). A la mort del seu avi, i poc després també de la seva mare, Hasan i el seu germà Husayn, van viure sota l'obediència del seu pare. Va entrar a la casa del califa [[Uthman]] just per veure com Muhammad ibn Abi Bakr estava entre els que l'havien assassinat. Durant el califat del seu pare va anar a [[Kufa]] per convèncer a la població de donar suport a Alí i després va prendre part a la batalla de [[Siffin]].
Fins els set anys va viure amb [[Mahoma]] que li havia donat el seu nom (el pare el volia anomenar Harb). A la mort del seu avi, i poc després també de la seva mare, Hasan i el seu germà Husayn, van viure sota l'obediència del seu pare. Va entrar a la casa del califa [[Uthman]] just per veure com Muhammad ibn Abi Bakr estava entre els que l'havien assassinat. Durant el califat del seu pare va anar a [[Kufa]] per convèncer a la població de donar suport a Alí i després va prendre part a la batalla de [[Siffin]].

Revisió del 23:23, 27 juny 2009

(Al-)Hàssan ibn Alí ibn Abi-Tàlib[1] (en àrab الحسن بن علي بن أﺑﻲ طالب, al-Ḥasan ibn ʿAlī ibn Abī Ṭālib) (c. 625 - c. 670), nét del profeta Muhàmmad, fill d'Alí ibn Abi-Tàlib i Fàtima az-Zahrà, membre de l'Ahl al-Bayt, la Casa de Muhàmmad, i de l'Ahl al-Kissà i segon imam xiïta.

Fins els set anys va viure amb Mahoma que li havia donat el seu nom (el pare el volia anomenar Harb). A la mort del seu avi, i poc després també de la seva mare, Hasan i el seu germà Husayn, van viure sota l'obediència del seu pare. Va entrar a la casa del califa Uthman just per veure com Muhammad ibn Abi Bakr estava entre els que l'havien assassinat. Durant el califat del seu pare va anar a Kufa per convèncer a la població de donar suport a Alí i després va prendre part a la batalla de Siffin.

Mort Ali, Ubayd Allah ibn Abbas va convidar al poble a nomenar califa a Hasan (661). Muawiya I no el va reconèixer i sembla que així li va comunicar en una o diverses cartes. La guerra era inevitable. Adi ben Hatim va mobilitzar als seguidors de Hasan.

Muawiya va enviar forces i Hasan va despatxar contra elles a una avantguarda dirigida per Ubayd Allah ibn Abbas, Kays ibn Sad i Said ibn Kays al-Hamdani; es molt probable que Kays ibn Said, cap del partit de la guerra, fos allunyat d'aquesta manera per Hasan per tenir les mans lliures per negociar amb Muawiya [2]. Hasan en el seu camí es va aturar a Madain i va anunciar el seu desig de pactar i els soldats es van amotinar; va poder fugir cap a Muzlim Sabat on fou ferit a la cama per un kharigita de nom al-Djarrah ibn Sinan al-Asadi; Hasan fou portat a Madain i curat. La notícia de l'atemptat va córrer ràpidament i van començar les desercions.

Mentre Muawiya havia arribat a Akhnuniyya en front de les tropes d'Ubayd Alla que eren a Maskin. Una delegació seva va arribar a Madain i va negociar amb Hasan i finalment es va arribar a un acord pel qual Hasan va abdicar en favor de Muawiya. Les condicions de l'acord varien segons les fonts però en general la compensació econòmica a Hasan fou forta. També el seu germà Husayn (que sembla estava d'acord amb Hasan) va rebre una compensació. El mateix general Ubayd Allah, que no creia que Hasan hagués pactat amb Muawiya i mantenia l'exèrcit a punt, va rebre un milió de dirhams per passar al servei de l'omeia. Kays ibn Sad va mantenir la lluita amb quatre mil homes però finalment va deixar les armes. El seu califat havia durat entre cinc mesos i 10 dies i 8 mesos i 10 dies segons les fonts.

L'abdicació formal la va fer Hasan a la mesquita de Kufa on havia anat Muawiya des de Maskin. Hasan va anar llavors a Medina on es va establir. Va viure tranquil•lament i es va casar diverses vegades rebent el malnom de Mitlak (Divorciat per excel•lència); es diu que va tenir entre 60 i 90 dones i 300 o 400 concubines.

Va morir el 670 d'una llarga malaltia; algunes fonts parlen d'enverinament per le seva dona Djada bint al-Ashath, filla del cap iemenita al-Ashath, lleial a Muawiya, que hauria estat subornada pel califa omeia. Havia demanat ser enterrat al costat de Mahoma però aquesta voluntat no fou respectada per Marwan I ibn al-Hakam.

Bibliografia

  • H. Lammens, Etudes sur le regne du Calife Omaiyade Mo'awia Ier, Leipzig 1908.


Precedit per:
Alí ibn Abi-Tàlib
Califa
661
(renúncia)
Succeït per:
Muàwiya
(dinastia omeia)
Precedit per:
Alí ibn Abi-Tàlib
2n imam xiïta
661-670
Succeït per:
Al-Hussayn ibn Alí

Notes

  1. Tot i que el nom hauria d'anar sempre precedit de l'article Al-, en la pràctica aquest és elidit quan hom s'hi refereix en altres llengües i fins i tot pels mateixos àrabs.
  2. al-Tabari, I, i sq