Linea: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
nomenclatura a Venus ia Europa
Línia 3: Línia 3:


=== Convencions de nomenclatura ===
=== Convencions de nomenclatura ===
*A '''Venus''', noms de deesses de la [[guerra]] en diferents mitologies.
*A '''Dione''' les ''lineae'' prenen el nom de llocs importants en la història de [[romans|Roma]]. Per exemple, Carthage Linea, en honor de la ciutat de [[Cartago]] que es va enfrontar a Roma durant les [[Guerres Púniques]].
*A '''Europa''', molts porten noms de personatges i de llocs que apareixen en el [[mitologia grega|mite grec]] de [[Cadmos]] i [[Europa (mitologia)|Europa]]; altres porten noms d'alineaments megalítics importants construïts durant el [[Neolític]] a [[Gran Bretanya]] i a [[França]].
*A '''Dione''', noms de llocs importants en la història de [[romans|Roma]]. Per exemple, Carthage Linea, en honor de la ciutat de [[Cartago]] que es va enfrontar a Roma durant les [[Guerres Púniques]].


[[Categoria:Astrogeologia]]
[[Categoria:Astrogeologia]]

Revisió del 21:02, 14 abr 2006

La regió de Carthage Linea a Dione. Les línies blanques (lineae) són, en realitat, cingles de gel.

Linea (plural lineae, abr. LI) és un terme llatí que significa "línia". S'utilitza en astrogeologia per indicar formacions geològiques de forma allargada més fosques o més clares que la resta de la superfície on es troben. Poden ser rectilínees o curves. Estructures d'aquest tipus són presents, segons la nomenclatura oficial de la Unió Astronòmica Internacional, sobre el planeta Venus, sobre el satèl·lit jovià Europa i sobre el satèl·lit saturnià Dione.

Convencions de nomenclatura

  • A Venus, noms de deesses de la guerra en diferents mitologies.
  • A Europa, molts porten noms de personatges i de llocs que apareixen en el mite grec de Cadmos i Europa; altres porten noms d'alineaments megalítics importants construïts durant el Neolític a Gran Bretanya i a França.
  • A Dione, noms de llocs importants en la història de Roma. Per exemple, Carthage Linea, en honor de la ciutat de Cartago que es va enfrontar a Roma durant les Guerres Púniques.