Pla de Bages: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
El '''me es 69.205.189.198''' és una plana de la [[Catalunya]] central que conforma el nucli de la comarca del [[Bages]], vorejada en els seus extrems per terres més altes com ara les serres de [[serra de Castelltallat|Castelltallat]] a l'oest, [[Montserrat]] al sud, [[Sant Llorenç del Munt]] al sud-est i l'altiplà del [[Moianès]] a l'est, entre d'altres. És una conca d'erosió formada pel [[Llobregat]] i els seus afluents, dels quals destaca el [[Cardener]]. La localitat principal n'és la ciutat de [[Manresa]].
El '''pla de Bages''' és una plana de la [[Catalunya]] central que conforma el nucli de la comarca del [[Bages]], vorejada en els seus extrems per terres més altes com ara les serres de [[serra de Castelltallat|Castelltallat]] a l'oest, [[Montserrat]] al sud, [[Sant Llorenç del Munt]] al sud-est i l'altiplà del [[Moianès]] a l'est, entre d'altres. És una conca d'erosió formada pel [[Llobregat]] i els seus afluents, dels quals destaca el [[Cardener]]. La localitat principal n'és la ciutat de [[Manresa]].


{| border="0" align="right" style="border: 1px solid #999; background-color:#FFFFFF" width="280"
{| border="0" align="right" style="border: 1px solid #999; background-color:#FFFFFF" width="280"

Revisió del 07:24, 18 abr 2006

El pla de Bages és una plana de la Catalunya central que conforma el nucli de la comarca del Bages, vorejada en els seus extrems per terres més altes com ara les serres de Castelltallat a l'oest, Montserrat al sud, Sant Llorenç del Munt al sud-est i l'altiplà del Moianès a l'est, entre d'altres. És una conca d'erosió formada pel Llobregat i els seus afluents, dels quals destaca el Cardener. La localitat principal n'és la ciutat de Manresa.

DO Pla de Bages
Seu Manresa
Superfície 550 hectàrees
Viticultors 100
Cellers 8
Producció 12.000 hectolitres
Varietats blanques macabeu, picapoll, parellada i chardonnay
Varietats negres sumoll, garnatxa, ull de llebre, merlot i cabernet sauvignon
  Font: INCAVI

Aquest terme geogràfic ha donat nom a una de les denominacions d'origen vinícoles catalanes, la Denominació d'Origen Pla de Bages, creada el 1995. Aquesta àrea –tradicionalment productora de vins fins a l'atac de la fil·loxera al final del segle XIX, que en va comportar una forta crisi i la posterior recuperació econòmica amb la introducció de noves varietats vitícoles i tècniques de producció més elaborades– és de clima rigorós, amb pluges escasses i sòls ondulats, cosa que dóna un raïm de rendiment curt però de gran qualitat. Les varietats de ceps més cultivades són, pel que fa als vins negres, l'ull de llebre, cabernet sauvignon, merlot i sumoll, i pel que fa als blancs, macabeu, chardonnay i picapoll, aquesta darrera autòctona de la comarca.

Enllaços externs