Criptojudaisme: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «El '''criptojudaisme''' és l'adhesió al judaisme confidencial mentre es declara públicament ser d'una altra fe. A les persones que practiquen...».
(Cap diferència)

Revisió del 23:17, 10 ago 2009

El criptojudaisme és l'adhesió al judaisme confidencial mentre es declara públicament ser d'una altra fe. A les persones que practiquen el criptojudaisme se'ls refereix com criptojueus. El terme criptojueu també s'utilitza per descriure descendents de jueus que encara generalment en secret mantenen alguns costums, sovint mentre s'adhereixen a altres religions, més comunament el cristianisme.

En la seva majoria, els criptojueus mantenen els seus rituals i costums bàsiques, com:

  • No menjar carn de certs animals prohibits a la Torah.
  • Dessagnar abans de matar l'animal que menjaran, dessagnar la carn o assecar abans de cuinar.
  • Fer pa sense utilitzar llevat.
  • Els homes es fan la circumcisió i intenten circumcidar als seus fills en néixer o al bateig.
  • Intenten guardar el Sàbat, és a dir, dedicar exclusivament el dissabte a Déu.

Xuetes

Els xuetes són una minoria a l'illa balear de Mallorca, que gairebé en la seva totalitat són descendents de criptojueus, obligats a convertir-se el 1391. El terme "xueta" literalment vol dir "cansalada". Avui en dia, comprenen una població entre 18.000 i 20.000 en l'illa de 800.000 habitants. Han professat la religió catòlica durant segles, però només recentment han vist una disminució en les tensions ètniques amb els mallorquins. Segons alguns rabins ortodoxos, la majoria dels xuetes són probablement jueus en virtut de la llei jueva (d'ascendència jueva per les mares), a causa de la baixa taxa dels matrimonis amb grups externs. Només recentment han agut matrimonis entre xuetas i no-xuetas. Durant el període nazi, els nazis van pressionar a les autoritats religioses mallorquines en el lliurament dels xuetes, dirigit per la seva ascendència jueva. Pel que sembla les autoritats religioses d'aquell moment es van negar. Diversos xuetes afirmen que s'han "reconvertit" al judaisme i també alguns s'han convertit en rabins.