Entitat municipal descentralitzada: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Vistabella no és cap Entitat Municipal Descentralitzada
Línia 42: Línia 42:


==D==
==D==
* '''[[Durro i Saraís]]''' ([[Vall de Boí]], [[Alta Ribagorça]])
* '''[[Durro (antic municipi)|Durro i Saraís]]''' ([[Vall de Boí]], [[Alta Ribagorça]])


==E==
==E==

Revisió del 00:28, 14 ago 2009

Entitat municipal descentralitzada (EMD) és el nom que rep a Catalunya l'entitat local menor, consistent en un o més nuclis de població sense ajuntament propi que es regeixen conjuntament per una junta de veïns, al capdavant de la qual hi ha un/a president/a. Normalment, les EMD corresponen a antics municipis que d'aquesta manera recuperen una part de la seva autonomia perduda, o a nuclis de població de prou entitat dins de municipis extensos amb diverses localitats al seu interior.

Aquests quasi-ajuntaments es regeixen per la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya (Llei 8/1987, de 15 d'abril) i tenen el seu precedent en les antigues entitats locals menors, que és com encara s'anomenen aquestes entitats al País Valencià i a les Illes Balears (i en general al conjunt de l'estat espanyol), on tenen unes competències i atribucions semblants. Es poden constituir a demanda del nucli de població que aspira a convertir-se en EMD, a petició del mateix ajuntament o per acord de la Generalitat.

Les EMD tenen competència sobre:

  • La vigilància dels béns d'ús públic i dels béns comunals.
  • La conservació i administració del seu patrimoni, incloent-hi el forestal, i la regulació de l'aprofitament dels seus béns comunals.
  • L'enllumenat públic i la neteja viària.
  • L'execució d'obres i la prestació de serveis de competència municipal d'interès exclusiu de l'entitat, quan no vagin a càrrec del municipi o de la comarca respectius.
  • L'ordenació del trànsit de vehicles i de persones dins el seu àmbit.
  • La conservació i el manteniment dels parcs i jardins i del patrimoni històric i artístic del seu àmbit.
  • Les activitats culturals i esportives directament vinculades a l'entitat.

Llista exhaustiva

Actualment a Catalunya hi ha 58 EMD, que es llisten a continuació. Al costat del nom de l'entitat s'especifica el municipi al qual pertany i la comarca.

A

B

C

D

E

F

G

I

J

M

O

P

R

S

T

U

V

Bibliografia

  • TORT I DONADA, Joan. Les entitats municipals descentralitzades a Catalunya. Barcelona: Generalitat de Catalunya, 1993. ISBN 84-393-2330-1