Antígon II Gònatas: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: vi:Antigonus II Gonatas
Línia 27: Línia 27:
[[hu:II. Antigonosz Gonatasz]]
[[hu:II. Antigonosz Gonatasz]]
[[it:Antigono II Gonata]]
[[it:Antigono II Gonata]]
[[ja:アンティゴノス2世]]
[[ko:안티고노스 2세]]
[[ko:안티고노스 2세]]
[[mk:Антигон II Гонат]]
[[mk:Антигон II Гонат]]

Revisió del 03:31, 17 ago 2009

Antígon II Gònates (Ἀντίγονος Γονατᾶς) fou rei de Macedònia. Era fill de Demetri Poliorcetes i de Fila (filla d'Antípater) i net d' Antígon el borni (Antígon I de Macedònia). El seu malnom venia suposadament de la ciutat de Gonnos a Tessàlia, on hauria nascut, però com que el seu pare no va dominar aquesta ciutat altres erudits suggereixen que derivaria de la paraula macedònia "gonatas" equivalent a γονατὰς, que es la placa de ferro que protegeix el genoll, que Antígon portava al seu equipament de combat.

El 287 aC el seu pare Demetri fou expulsat de Macedònia per Pirros d'Epir i va marxar a Àsia deixant al seu fill Gònates al Peloponès. Quant el seu pare va morir a Àsia el 283 aC, Antígon II va prendre el títol de rei de Macedònia però no dominava pas aquest regne. El 286 aC Pirros fou expulsat per Lisímac de Tràcia però al seu torn fou derrotat (280 aC) per Seleuc I Nicàtor que fou assassinat per Ptolemeu Ceraune que va morir ràpidament en lluita contra els gals i durant tres anys i va haver una completa anarquia de pretendents fins que el 277 aC Gònates va assolir la corona.

El selèucida Antígon I, que reclamava la corona, va renunciar després de què Antígon es va casar amb la seva mig germana Fila. Gònates va derrotar els gals i va conservar el regne fins el 273 aC quan Pirros va tornar d'Itàlia i es va apoderar del país excepte algunes ciutats, però el 272 aC va poder recuperar el territori al morir Pirros a Argos.

Alexandre II d'Epir el va expulsar altre cop però breument ja que Demetri (que no se sap si era el seu germà Demetri de Cirene o el seu fill Demetri II de Macedònia) va ocupar una part d'Epir i va obligar al epirota a retirar-se.

La seva política fou contraria a la Lliga Aquea.

Va morir el 239 aC als 80 anys d'edat i el va succeir el seu fill Demetri II de Macedònia.