Dionís d'Alexandria (bisbe): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Desfets els canvis en la revisió 3937565 de Paucabot
Línia 22: Línia 22:
[[Categoria:Sants d'Alexandria]]
[[Categoria:Sants d'Alexandria]]


[[ar:ديونيسيوس]]
[[ar:ديونيسيوس (بابا الإسكندرية)]]
[[cs:Dionýsios Alexandrijský]]
[[cs:Dionýsios Alexandrijský]]
[[de:Dionysius von Alexandria]]
[[de:Dionysius von Alexandria]]

Revisió del 22:34, 21 ago 2009

Dionisi d'Alexandria fou bisbe d'Alexandria (247-265) i probablement nascut en aquesta ciutat, de pares pagans però persones influents.

Va estudiar filosofia i finalment va abraçar el cristianisme. Orígens fou un dels seus mestres. Fou prevere i el 232 va succeir a Heraclas al front de l'escola teològica d'Alexandria; Heraclas fou nomenat bisbe d'Alexandria i a la seva mort també el va succeir en aquest càrrec (247).

Durant l'anomenada persecució de Deci fou detingut i portat a Taposiris (entre Alexandria i Canop) on probablement havia de ser executat, però es va poder escapar.

El 257, a l'anomenada persecució de Valerià I, va fer una confessió de fe davant el prefecte Emilià i fou enviat a l'exili al districte de Cefro (Cephro) a Líbia on va estar molt malalt.

Al cap de tres anys un edicte de Gal·liè a favor dels cristians el va permetre retornar a Alexandria, on es va destacar en el combat contra les heretgies, especialment contra Sabel·li i els sabel·lians, i es va sobrepassar en el seu zel.

El 265 va ser convidat a participar a un sínode a Antioquia però no hi va voler anar per la seva edat i per no enfrontar-se a Pau de Samosata. Va morir uns mesos després encara el 265.

Es considerat sant per l'església catòlica que el commemora el 18 d'octubre. Va tenir una església dedicada a Alexandria.

Va escriure diverses obres (tractats i cartes) però només uns fragments s'han conservat. Els principals escrits son:

  • Sobre les promeses dirigit contra Nepos
  • Una obra dirigida a Dionís I, bisbe (papa) de Roma, en 4 llibres o cartes, en què parla contra els sabel·lians
  • Una obra dirigida a Timotheus, Sobre la Naturalesa