Mario Maragliano i Navone: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: substitució ’ → ', “ i ” → ", l•l → l·l, 9kg → 9 kg, km2 → km²
m Robot treu puntuació penjada després de referències
Línia 3: Línia 3:
La seva formació original fou la música, que la va estudiar a la ''Scuola Musicale'' de Gènova. Però ho deixà i va aprendre la tècnica del [[mosaic]], força desenvolupat a [[Itàlia]], especialment a [[Venècia]]. El [[1884]] s'instal·la a Barcelona des d'on introdueix el modern mosaic artístic a l'estat espanyol. Més tard obrí taller a [[Madrid]].
La seva formació original fou la música, que la va estudiar a la ''Scuola Musicale'' de Gènova. Però ho deixà i va aprendre la tècnica del [[mosaic]], força desenvolupat a [[Itàlia]], especialment a [[Venècia]]. El [[1884]] s'instal·la a Barcelona des d'on introdueix el modern mosaic artístic a l'estat espanyol. Més tard obrí taller a [[Madrid]].


A Barcelona, decora les esglésies de les Saleses, la Concepció, i del [[Església del Pi|Pi]]. A Madrid, intervé a la decoració de ''San Francisco el Grande''. Amb l'arribada del [[Modernisme català|modernisme]], els seus treballs tenen una gran projecció i col·laborà amb els principals arquitectes de l'època, especialment amb [[Lluís Domènech i Montaner]], amb qui realitzà obres a [[Comillas]], l'[[Hospital de Sant Pau]] a Barcelona i el [[Rosari Monumental de Montserrat]] (1903). Per [[Antoni Gaudí]] féu el mosaic de la cripta de la [[Temple Expiatori de la Sagrada Família|Sagrada Família]]. Amb [[Josep Puig i Cadafalch]] col·laborà a la [[casa Amatller]] i amb [[Jeroni Martorell i Terrats]] a la [[Caixa d'Estalvis de Sabadell]] a [[Sabadell]]. Coincideix sovint amb [[Lluís Bru]], com al [[Palau de la Música Catalana]], a l'[[Hospital de Sant Pau]] o a l'església de Sant Josep Oriol de Barcelona, a on farà l'altar de Sant Josep, mentre que Bru va fer la resta de mosaics<ref>[http://www.santjoseporiol.org/websjo/images/stories/pdf/notes%20historiques%20sant%20josep%20oriol.pdf Notes parroquials de Sant Josep Oriol amb detalla de les fres. pagades a Lluís Bru.]</ref>.
A Barcelona, decora les esglésies de les Saleses, la Concepció, i del [[Església del Pi|Pi]]. A Madrid, intervé a la decoració de ''San Francisco el Grande''. Amb l'arribada del [[Modernisme català|modernisme]], els seus treballs tenen una gran projecció i col·laborà amb els principals arquitectes de l'època, especialment amb [[Lluís Domènech i Montaner]], amb qui realitzà obres a [[Comillas]], l'[[Hospital de Sant Pau]] a Barcelona i el [[Rosari Monumental de Montserrat]] (1903). Per [[Antoni Gaudí]] féu el mosaic de la cripta de la [[Temple Expiatori de la Sagrada Família|Sagrada Família]]. Amb [[Josep Puig i Cadafalch]] col·laborà a la [[casa Amatller]] i amb [[Jeroni Martorell i Terrats]] a la [[Caixa d'Estalvis de Sabadell]] a [[Sabadell]]. Coincideix sovint amb [[Lluís Bru]], com al [[Palau de la Música Catalana]], a l'[[Hospital de Sant Pau]] o a l'església de Sant Josep Oriol de Barcelona, a on farà l'altar de Sant Josep, mentre que Bru va fer la resta de mosaics.<ref>[http://www.santjoseporiol.org/websjo/images/stories/pdf/notes%20historiques%20sant%20josep%20oriol.pdf Notes parroquials de Sant Josep Oriol amb detalla de les fres. pagades a Lluís Bru.]</ref>


==Referències==
==Referències==

Revisió del 22:50, 29 ago 2009

Mario Maragliano i Navone (Gènova, 1864Barcelona, 1944), fou un mosaïcista.

La seva formació original fou la música, que la va estudiar a la Scuola Musicale de Gènova. Però ho deixà i va aprendre la tècnica del mosaic, força desenvolupat a Itàlia, especialment a Venècia. El 1884 s'instal·la a Barcelona des d'on introdueix el modern mosaic artístic a l'estat espanyol. Més tard obrí taller a Madrid.

A Barcelona, decora les esglésies de les Saleses, la Concepció, i del Pi. A Madrid, intervé a la decoració de San Francisco el Grande. Amb l'arribada del modernisme, els seus treballs tenen una gran projecció i col·laborà amb els principals arquitectes de l'època, especialment amb Lluís Domènech i Montaner, amb qui realitzà obres a Comillas, l'Hospital de Sant Pau a Barcelona i el Rosari Monumental de Montserrat (1903). Per Antoni Gaudí féu el mosaic de la cripta de la Sagrada Família. Amb Josep Puig i Cadafalch col·laborà a la casa Amatller i amb Jeroni Martorell i Terrats a la Caixa d'Estalvis de Sabadell a Sabadell. Coincideix sovint amb Lluís Bru, com al Palau de la Música Catalana, a l'Hospital de Sant Pau o a l'església de Sant Josep Oriol de Barcelona, a on farà l'altar de Sant Josep, mentre que Bru va fer la resta de mosaics.[1]

Referències