Casa de Nemanjić: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: pl:Nemanicze
m Robot treu enllaç igual al text enllaçat
Línia 1: Línia 1:
'''La Casa de Nemanjić''' ([[Serbocroat|serbi]]: Немањићи; en català: Nemanyitx) va ser la dinastia real de la [[Sèrbia]] de l'Edat Mitjana. La dinastia va rebre el nom de Stefan Nemanja (en català: Esteve Nemanya) fundador de la mateixa i descendent de la [[Casa Vojisavljević]] (en català: Voyisavllevitx). La dinastia va tenir onze monarques i va tenir continuitat en la [[Casa Lazarević]] (en català: Lazarevitx) i després en la [[Casa Branković|Casa Branković]] (en català: Broncovitx) la qual va governar Sèrbia entre els anys [[1166]] i [[1371]].
'''La Casa de Nemanjić''' ([[Serbocroat|serbi]]: Немањићи; en català: Nemanyitx) va ser la dinastia real de la [[Sèrbia]] de l'Edat Mitjana. La dinastia va rebre el nom de Stefan Nemanja (en català: Esteve Nemanya) fundador de la mateixa i descendent de la [[Casa Vojisavljević]] (en català: Voyisavllevitx). La dinastia va tenir onze monarques i va tenir continuitat en la [[Casa Lazarević]] (en català: Lazarevitx) i després en la [[Casa Branković]] (en català: Broncovitx) la qual va governar Sèrbia entre els anys [[1166]] i [[1371]].


[[Fitxer:Hilan2.jpg|thumb|250px|Monestir [[Església Ortodoxa Sèrbia|ortodox serbi]] d'[[Monestir d'Hilandar|Hilandar]] en el [[mont Athos]], fundat per [[Sant Sava]], el primer patriarca de l'eglésia ortodoxa sèrbia i pertanyent a la casa Nemanjić i el seu pare, [[Stefan Nemanja]], el fundador de la dinastia Nemanjić]]
[[Fitxer:Hilan2.jpg|thumb|250px|Monestir [[Església Ortodoxa Sèrbia|ortodox serbi]] d'[[Monestir d'Hilandar|Hilandar]] en el [[mont Athos]], fundat per [[Sant Sava]], el primer patriarca de l'eglésia ortodoxa sèrbia i pertanyent a la casa Nemanjić i el seu pare, [[Stefan Nemanja]], el fundador de la dinastia Nemanjić]]

Revisió del 23:39, 1 set 2009

La Casa de Nemanjić (serbi: Немањићи; en català: Nemanyitx) va ser la dinastia real de la Sèrbia de l'Edat Mitjana. La dinastia va rebre el nom de Stefan Nemanja (en català: Esteve Nemanya) fundador de la mateixa i descendent de la Casa Vojisavljević (en català: Voyisavllevitx). La dinastia va tenir onze monarques i va tenir continuitat en la Casa Lazarević (en català: Lazarevitx) i després en la Casa Branković (en català: Broncovitx) la qual va governar Sèrbia entre els anys 1166 i 1371.

Monestir ortodox serbi d'Hilandar en el mont Athos, fundat per Sant Sava, el primer patriarca de l'eglésia ortodoxa sèrbia i pertanyent a la casa Nemanjić i el seu pare, Stefan Nemanja, el fundador de la dinastia Nemanjić

Després de què Stefan Nemanja adoptés el nom d'Stefan (en grec: Stephanos que vol dir "coronat amb la corona de flors (grec:stephos)") tots els monarques següents van fer servir aquest nom com a títol. Molt aviat es va convertir en l'emblema de la monarquia i tots els seus pretendents mostraven les seves pretensions al tron posant-l'ho davant dels seus noms.

Els Nemanjić van crear un estat ben organitzat i potent i van edificar moltes esglésies i monestirs i inclús van escriure moltes de les obres literaries més importants del seu temps.

L'escud dels Nemanjić era l'àguila bicèfala blanca amb el fons vermell, heretat de la dinastia bizantina, els Paleòleg.

Els monarques d'aquesta casa van portar el nom de Rascia des de 1166 i Sèrbia tenia el títol de Principat. Després de la coronació d'Stefan El Primercoronat al 1217, el títol complet era Rei de les terres Rascia, Dioclea, Travunia, Dalmàcia, y Zachumlia, tot i que la versió més curta va ser Rei dels Serbis. A l'any 1346 el títol del monarca serbi va passar a ser el de Tsar així que el titol complet va ser El Tsar de tots els serbis, albanesos, grecs i búlgars.


Llista de monarques de la Casa Nemanjić[1]

Stefan Primercoronat

Casa Nemanjić, monarques d'Epir

Referències

Enllaços externs