Diferència entre revisions de la pàgina «Majordom de palau»

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
 
== Període merovingi ==
Al llarg d'aquest període apareix la família dels [[Pipínidespipínides]] (descendents de [[Pipí de Landen]], o Pipí el Vell), que dóna pas al naixement de la [[dinastia Carolíngia]].
 
El poder dels majordoms de palau va anar incrementant-se d'una manera contínua. En principi eren servidors del rei i responsables del palau, però de forma progressiva i a partir del [[segle VII]] van desenvolupar un verdader poder darrere del tron d'Austrasia, el sector nord-est del regne dels [[Francs]] sota la dinastia Merovingia, pel que aquest ofici es va convertir en una aposta entre els aristòcrates i ràpidament va arribar a ser heretable en la família dels Carolingis.
En definitiva, el sobirà no tenia cap funció, d'allà el nom de [[reis mandrosos]] que s'atribuïa als sobirans descendents de Dagobert I. (Encara que s'ha de relativitzar aquesta expressió de "reis mandrosos". En efecte, la dinastia carolingia, es va empenyorar, tan aviat com va arribar definitivament al poder, a denigrar a l'antiga dinastia merovingia intentant legitimar el seu [[cop de Estat]]). Ells (els carolingis) disposaven del prestigi i de la legitimitat de la seva dinastia. Els altres (els merovingis) a la seva sang real.
 
L'últim rei merovingio [[Khilderic III]], va ser tancat en un monestir per [[Pipí I el Breu]] en [[751]]. Pipí demana al Papa [[Zacaríes]] que el reconegui com a sobirà del regne franc. Es tracta d'una usurpació i d'un cop d'Estat, legitimat pels historiadors de la dinastia carolíngia, en particular per [[Eginhard]]. Pipí és proclamat rei en [[751]], més tard és consagrat ena [[Abadia de Sant Denís|Sant DenisDenís]] en [[754]]. D'aquesta manera neix la dinastia carolingia. El seu fill [[Carlemany]], va assumir fins i tot un major poder que el seu pare en ser coronat com Emperador del [[Sacre Imperi Romà Germànic]], convertint-se en una de les més grans figures en la història de França i Alemanya.
 
== Principals Majordoms de palau ==
;[[Borgonya]]
*'''Garnier''', ambaixador de [[Bizanci]] cap a [[570]], després majordom de palau.
*'''Pipí d'Heristal''', cridat Pipí el Jove (16 de desembre 635 - Jupille (Bèlgica)714, nebot de GrimaldoGrimald, majordom del palau d'Austràsia, Neústria i Borgonya.
*[[Pipí el Breu]] (cap a 715 a Jupille (Bèlgica) 14 de setembre de [[768]] a Sant Denis), fill de Carles Martell, majordom de palau de Nèustria, Borgonya i Provença, rei de Nèustria ([[751]]-[[768]]) rei de França ([[751]]).
 
8.491

modificacions

Menú de navegació