Diferència entre revisions de la pàgina «Moment d'inèrcia»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
retoc ortog.
m (Robot insereix {{ORDENA:Moment D'Inercia}})
m (retoc ortog.)
En [[física]], el '''moment d'inèrcia''' és la propietat que tenen els cossos de resistir-se al canvi de velocitat de rotació. La inèrcia pròpiament dita és l'oposició dels cossos a modificar el seu estat de [[moviment uniforme]] de rotació i en el [[Sistema Internacional]] es mesura en quilograms per metre al quadrat (kg·m<sup>2</sup>). D'altra banda, la inèrcia dels cossos a ser desplaçats s'anomena [[massa]].
 
A diferència de la massa, la inèrcia d'un cos no es un valor únic ([[escalar]]) i pren valors diferents en funció de l'orientació de l'eix de rotació; es diu que és un [[tensor]] d'inèrcia. Aquesta oposició al canvi de velocitat es pot experimentar facilmentfàcilment amb un objecte llarg i estret com, per exemple, un pal d'escombra. Fer rodar el pal entre les dues mans resulta fàcil, es pot fer amb certa rapidesa. Si, en canvi, es pren el pal pel mig i s'intenta fer girar com si fos un molí de dues pales, la oposició que rebem es considerablement superior. Això permet experimentar facilmentfàcilment amb el propi cos aquest concepte abstracte.
 
La velocitat de rotació és un [[Vector (física)|vector]] i hi ha dues maneres fonamentals de canviar (accelerar) un vector: canviant-ne el mòdul, és a dir canviant la rapidesa de la rotació, o canviant-ne la direcció, es a dir, canviar l'orientació de l'eix de gir, com passa a una roda de bicicleta quan pren un revolt. Aquesta propietat du a un fenomen poc intuïtiu com és l'[[efecte giroscòpic]]. Aquest efecte és el que manté dreta una baldufa mentre gira i es pot experimentar fàcilment agafant una roda de bicicleta girant a velocitat alta.
94.609

modificacions

Menú de navegació