Ull compost: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot substituint el text: (-[[Imatge +[[Fitxer)
m Robot insereix {{ORDENA:Ull Compost}}
Línia 18: Línia 18:
*[http://www.uky.edu/Agriculture/Entomology/ythfacts/bugfun/cmpdeye.htm ''Make Your Own Compound Eye'' by Stephanie Bailey]
*[http://www.uky.edu/Agriculture/Entomology/ythfacts/bugfun/cmpdeye.htm ''Make Your Own Compound Eye'' by Stephanie Bailey]



{{ORDENA:Ull Compost}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:Ull]]
[[Categoria:Ull]]
[[Categoria:Òptica]]
[[Categoria:Òptica]]

Revisió del 08:00, 16 oct 2009

Ull compost d'un espiadimonis
Ull compost de krill de l'Antàrtida vist en un microscopi electrònic

Un ull compost és un òrgan visual que es troba en certs artròpodes com insectes i crustacis. Consisteix en l'agrupació d'entre 12 i 1.000 unitats receptives anomenades ommatidis. Els ommatidis són unitats sensorials formades per cèl·lules capaces de distingir entre la presència i la manca de llum i, en alguns casos, capaces de distingir entre colors. La imatge que percep un artròpode és el conjunt de senyals dels múltiples ommatidis orientats en direccions diferents. Contràriament a altres tipus d'ull, no té una lent central o retina, la qual cosa resulta en una baixa resolució d'imatge. Tanmateix, l'ull compost és capaç de detectar moviments ràpids, veu un ample rang d'angle sòlid i, en alguns casos, percep la polarització de la llum.

Cada ommatidi consisteix en una lent i un rabdòmer, que consisteix en un grup de cèl·lules receptores visuals posades en paral·lel o lleugerament girades.

Hi ha dos tipus bàsics d'ulls compostos:

  • L'ull d'aposició que es pot dividir en dos grups. El típic ull d'aposició té una lent que enfoca la llum provinent d'una direcció sobre el rabdòmer, mentre que la llum provinent d'altres direccions s'absorbeix a les parets fosques de l'ommatidi. L'altre tipus d'ull d'aposició es troba als Strepsiptera, en els qual cada lent forma una imatge, i les imatges es combinen en el cervell. Aquest ull s'anomena ull de superposició neuronal o ull esquizocroal compost.
  • El segon tipus s'anomena ull de superposició. Es divideix en tres tipus: superposició refractant, superposició reflectant i superposició parabòlica. L'ull de superposició refractant té una obertura entre la lent i el rabdòmer i no té paret. Cada lent reflecteix la llum en un angle igual a l'angle que la rep. El resultat és la formació de la imatge a la meitat del radi de l'ull, on hi ha situades les testes dels rabdòmers. Aquest tipus d'ull es troba normalment en insectes nocturns. En els ulls compostos de superposició parabòlica, que es troben en artròpodes com els efemeròpters, cada faceta de la superfície de l'ull conté una superfície parabòlica que rep la llum d'un reflector i l'enfoca sobre una matriu de sensors. Els crustacis de cos llarg com gambes, llagostins i llagostes són els únics que tenen ulls de superposició reflectant, que també tenen una obertura però que en lloc de lents utilitzen diedres de miralls.

Hi ha algunes excepcions dels casos anteriors. Alguns insectes tenen el que s'anomena un ull compost de lent simple, que és un cas intermedi entre l'ull compost de superposició i l'ull de lent simple que es troba al animals d'ulls simples.

El cos de l'Ophiocoma wendtii, un tipus de ofiuroïdeu, està covert d'ommatidis, convertint tota la seva pell en un ull compost.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ull compost