Diferència entre revisions de la pàgina «Mostra estadística»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Robot afegeix: en:Sample (statistics); canvis cosmètics
m (Robot afegeix: en:Sample (statistics); canvis cosmètics)
Habitualment s'espera d'una mostra que reflecteixi el perfil mitjà de la població, és a dir que eviti ser esbiaixada. Per tal d'evitar aquests [[biaix]]os habitualment és fa servir un [[mostreig aleatori]] o [[mostreig probabilístic]]. Aquest tipus de mostres es defineixen com a mostres on la probabilitat de ser seleccionat de qualsevol individu de la població és exactament igual que qualsevol altre individu de la població. Amb tot en determinats estudis pot ser necessari no realitzar un mostreig aleatori sinó un [[mostreig no probabilístic]].
 
== Mostrejos probabilísitics ==
=== Mostreig aleatori simple ===
Aquest procés implica definir el conjunt d'individus de la població d'estudi, la grandària de la població (N), i un cop definida a partir d'aquest registre seleccionar-los aleatòriament. Aquest mostreig pot ser difícil de realitzar en aquells casos que la població és difícil de reclutar o els registres existents són poc exhaustius, així doncs definir la grandària i els individus que componen la població és essencial.
Per exemple, si hem de construir una mostra de professors de primària d'un país determinat, aquests poden subdividir en unitats primàries representades per circumscripcions didàctiques i unitats secundàries que serien els propis professors. En primer lloc s'extrauria una mostra de les unitats primàries (per a això hem de tenir la llista completa d'aquestes unitats) i en segon lloc extraiem aleatòriament una mostra d'unitats secundàries de cada una de les primàries seleccionades a la primera extracció.
 
=== Mostreig per conglomerats ===
Tècnica similar al mostreig per estadis múltiples, s'utilitza quan la població es troba dividida, de manera natural, en grups que se suposa que contenen tota la variabilitat de la població, és a dir, la representen fidelment respecte a la característica a triar, poden
seleccionar només alguns d'aquests grups o conglomerats per a la realització de l'estudi. <ref name="DIC"></ref>
Les idees d'estrats i conglomerats són, en cert sentit, oposades. El primer mètode funciona millor com més homogènia és la població respecte de l'estrat, encara que més diferents són aquests entre si. En el segon, passa el contrari. Els conglomerats han de presentar tota la variabilitat, tot i que han de ser molt semblants entre si.
 
== Mostrejos no probabilísitics ==
Aquell per al qual no es pot calcular la probabilitat d'extracció d'un determinat individu, bé perquè es desconeix la mida de la població. Es busca seleccionar individus que es pressuposa que tenen un coneixement profund del tema que s'estudia, per tant, es considera que la informació aportada per aquestes
persones és vital per a la presa de decisions.
requisits necessaris aquests serveixen com localitzadors d'altres amb característiques anàlogues.
 
=== Mostreig subjectiu per decisió raonada ===
En aquest cas les unitats de la mostra es trien en funció d'algunes de les seves característiques de manera racional i no casual. Una variant d'aquesta tècnica és el mostreig compensat o equilibrat, en el qual es seleccionen les unitats de tal manera que la [[mitjana]] de la mostra per a determinades variables s'apropi a la mitjana de la població.
 
[[cs:Náhodný výběr]]
[[de:Stichprobe]]
[[en:Sample (statistics)]]
[[es:Muestra estadística]]
[[ko:표본]]
[[is:Úrtak]]
[[ja:標本 (統計学)]]
[[ko:표본]]
[[lt:Imtis]]
[[nl:Steekproef]]
[[ja:標本 (統計学)]]
[[pl:Dobór losowy]]
[[pt:Amostra]]
203.761

modificacions

Menú de navegació