Front popular: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m cats
Esborrany de política
Línia 1: Línia 1:
{{Polisèmia}}
'''Front Popular''' és el nom de les coalicions electorals entre partits amb una sensibilitat democràtica i antifeixista que abasta des de sectors de la classe mitja democràta fins a les forces populars de la base treballadora de partits d'esquerra i esquerra radicals formades en la dècada de 1930. Els seus components principals eren partits burgesos liberals o de centre-esquerra (radicals o republicans) al costat dels partits d'esquerra (socialistes i comunistes).
'''Front Popular''' és el nom de les coalicions electorals entre partits amb una sensibilitat democràtica que abasta des de sectors de la classe mitja demòcrata fins a les forces populars de la base treballadora de partits d'esquerra i esquerra radicals formades en la dècada de 1930. Els seus components principals eren partits burgesos liberals o de centre-esquerra (radicals o republicans) al costat dels partits d'esquerra (socialistes i comunistes).


{{esborrany de política}}
* [[El Front Popular de França]]: coalició política formada per socialistes, comunistes i radicals. Formada al desembre de 1935, va guanyar les eleccions parlamentàries de maig de 1936 sent electe el primer ministre [[Léon Blum]]. Es va mantenir en el poder fins a [[1938]].

* [[El Front Popular d'Espanya]], coalició política de republicans d'esquerra, socialistes i comunistes formada en 1935. Va guanyar les eleccions celebrades el [[16]] de [[febrer]] de [[1936]] i es va mantenir en el govern fins al final de la Guerra Civil Espanyola en [[1939]], amb [[Manuel Azaña]] president de la II República. La presidència del Govern, per la seva banda, l'ocupava Casessis Quiroga.

* El [[Front Popular de Xile]], que va anar una coalició entre els partits comunistes, socialistes, radicals i la Confederació de Treballadors de Xile formada en [[1937]]. Va dur a la presidència de la república, al guanyar les eleccions de 1938, a [[Pedro Aguirre Truja]].És van mantenir en el poder fins a [[1947]]. Triant a [[Juan Antonio Ríos]] i [[Gabriel González Videla]].


[[Categoria:Història política]]
[[Categoria:Història política]]
[[Categoria:Termes polítics]]
[[Categoria:Termes polítics]]

[[de:Volksfront]]
[[en:Popular front]]
[[eo:Popola Fronto]]
[[fi:Kansanrintama]]
[[fr:Front populaire du Chili]]
[[gl:Fronte Popular]]
[[it:Fronte popolare]]
[[ja:人民戦線]]
[[nl:Volksfront]]
[[pl:Front Ludowy]]
[[pt:Frente Popular]]

Revisió del 19:11, 23 oct 2009

Per a altres significats, vegeu «Front popular (desambiguació)».

Front Popular és el nom de les coalicions electorals entre partits amb una sensibilitat democràtica que abasta des de sectors de la classe mitja demòcrata fins a les forces populars de la base treballadora de partits d'esquerra i esquerra radicals formades en la dècada de 1930. Els seus components principals eren partits burgesos liberals o de centre-esquerra (radicals o republicans) al costat dels partits d'esquerra (socialistes i comunistes).